Stichting Exploitatie Meekenesch

praktijkvoorbeeld - 13 december 2013

Zwem- en waterpolovereniging Livo en andere gebruikers van het zwembad in  Lichtenvoorde hebben zich verenigd in de Stichting Exploitatie Meekenesch en hebben zo het met sluiting bedreigde zwembad opengehouden. Meekenesch heeft de meer dan handen vrijwilligersprijzen 2013 gewonnen in de categorie Landelijke en regionale vrijwilligersorganisaties

Wat is Stichting Exploitatie Meekenesch?

Leden van zwem- en waterpolovereniging Livo en andere gebruikers van het met sluiting bedreigde zwembad in Lichtenvoorde hebben de exploitatie overgenomen van de gemeente. Onder het mom van ‘dan doen we het zelf wel’ verenigden ze zich in de Stichting Exploitatie Meekenesch. Er werd een bedrijfsplan opgesteld, waarbij de dagelijkse leiding vrijwel volledig naar vrijwilligers is gegaan. .

Wat levert het op?

Het behoud van een zwembad met een grote regionale functie, het kent ruim 50.000 bezoeken per jaar. Ook kenmerkt de stichting zich door een uiterst professionele organisatie door de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers. Ze laten hiermee zien dat als je in de regio iets voor elkaar wilt krijgen, je het initiatief in eigen handen kunt nemen en het daardoor laat slagen.

Hoe werkt Stichting Exploitatie Meekenesch?

Er zijn twee betaalde krachten. De rest, van badmeester tot baliemedewerker, werkt in zijn vrije tijd. Ze zijn daarmee het enige openbare zwembad in Nederland die door in totaal 70 vrijwilligers in bedrijf wordt gehouden. Meekenesch steekt veel tijd in de persoonlijke en actieve benadering van nieuwe én bestaande vrijwilligers en slaagt er goed in vrijwilligers te vinden én te binden. Een groot aantal vrijwilligers is gezamenlijk opgeleid, hetgeen tot goede persoonlijke contacten en binding leidde. Elke 3 maanden hebben de vrijwilligers een informatieavond, daarnaast is er veel persoonlijke aandacht voor de vrijwilligers in de vorm van persoonlijke gesprekken, kaartje met de verjaardag en het vrijwilligersfeest! Het aantal vrijwilligers groeit en er is nauwelijks verloop.

Wat zijn de succesfactoren?

  • Goed vrijwilligersbeleid
  • Goede begeleiding van vrijwilligers
  • Goede samenwerking professionals en vrijwilligers
  • Realistisch maar ook ambitieus bedrijfsplan met passende exploitatiebegroting

Iets voor u?

Meekenesch is een inspiratiebron voor allerlei andere regionale voorzieningen die dreigen te verdwijnen, en niet alleen zwembaden

Website

Looptijd

Vanaf 2013

Uitvoerende organisaties

Stichting Exploitatie Meekenesch
Kerkhoflaan 5
7131 TE Lichtenvoorde
T: 0544 371000
info@meekenesch.nl

Plaats

Lichtenvoorde

Contact

Jeroen Scheuter
E jeroen@meekenesch.nl
T 06 - 39197278

André Bloemberg
t 06-18455871

Miranda Sevenich
T 06-39197278