Thomashuis

praktijkvoorbeeld - 15 juni 2003

Een Thomashuis is een kleinschalige woonvorm voor acht volwassenen met een verstandelijke beperking. Het huis wordt geleid door twee ‘zorgondernemers’: een echtpaar of samenwonend stel die er ook wonen en de bewoners begeleiden en verzorgen.

Wat is een THOMAShuis?

Een Thomashuis is een kleinschalige woonvorm voor acht volwassenen met een verstandelijke beperking. Het huis wordt geleid door twee "zorgondernemers": een echtpaar of samenwonend stel die er ook wonen en de bewoners begeleiden en verzorgen. Zij runnen het Thomashuis als een bedrijf. De essentie van het zorgondernemerschap is dat zij zelf invulling kunnen geven aan de zorg. Hun eigen creativiteit, kennis en ervaring worden zo optimaal benut. Er zijn ruim 90 Thomashuizen in Nederland (anno 2011). Het aantal groeit steeds, want er is veel vraag naar wonen in een Thomashuis.  

Wat levert het op?

Mensen met een verstandelijke beperking leven in een kleine groep met vaste begeleiders.
Ook voor ouders/verzorgers voelen zich prettig bij onze formule. Door de laagdrempeligheid en directe communicatie met de zorgondernemers, voelen ook zij zich zichtbaar thuis in een Thomashuis.  
Anno 2011 zijn er in Nederland ruim 90 Thomashuizen

Hoe werkt het project?

Thomashuis is een van de formules van De Drie Notenboomen, die zich inzet om de zorg beter, goedkoper en leuker maken. De formule is gebaseerd op zorgondernemerschap, kleinschaligheid en een uitgesproken visie op zorg.

Elk Thomashuis wordt geleid door twee zorgondernemers. Zij wonen zelf, eventueel met hun kinderen, ook in het Thomashuis en vormen daardoor een constante factor voor de bewoners en hun ouders/verzorgers. Dit wordt als zeer waardevol ervaren. Ouders stappen gemakkelijk even binnen voor een praatje en bewoners komen beter tot hun recht. De zorgondernemers hebben ruime ervaring met zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en worden zorgvuldig door ons geselecteerd en opgeleid. Zij worden ondersteund door een paar vaste medewerkers. Verder zijn er mensen in de omgeving van het Thomashuis die op vrijwillige basis een bijdrage leveren. Zij gaan bijvoorbeeld met bewoners wandelen, een uitstapje maken, of helpen hen met hobby’s etc.

Wat zijn de succesfactoren?

Wat als zeer waardevol wordt ervaren zijn de kleinschaligheid en de constante factor. Doordat in een Thomashuis de zorgverleners samenwonen met de zorgvragers, kan er beter ingespeeld worden op ieders behoefte en hebben er is minder wisseling van personeel en overdrachten. Daardoor kan er efficiënter en effectiever gewerkt worden. Van de totale kosten is slechts 5% overhead, vergeleken met 30% in de reguliere zorg. Het geld dat zo bespaard word, wordt besteed aan aandacht en activiteiten voor bewoners, goede faciliteiten. Zodat de bewoners zoveel mogelijk kunnen genieten van de alledaagse dingen in het leven, contact met anderen, lekker buiten zijn, hobby’s, etc.  

Met wie wordt samengewerkt?

Er zijn meerdere samenwerkingspartners uit overheid en bedrijfsleven.  

Iets voor u?

Bent u op zoek naar een woonvorm voor een meerjarig iemand met een verstandelijke beperking en die recht heeft op een PGB dan is een Thomashuis misschien wel een goed idee of wilt u zelf zorgondernemer worden en een eigen Thomashuis opzetten?

Website

Looptijd

Doorlopend vanaf 2003

Uitvoerende organisaties

De Drie Notenboomen
Kattensingel 2
2801 CA Gouda
T (0182) 55 04 33
E info@thomashuis.nl
www.thomashuizen.nl

Provincie

Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland

Land

Nederland