Antisemitisme: oud fenomeen, actuele aanpak
Publicatie van Kennisplatform Inclusief Samenleven
De situatie in Gaza heeft invloed op het publieke debat en het gesprek in onze huiskamers. Volgens meerdere bronnen heeft dit ook effect op de mate waarin antisemitisme de kop op steekt. Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) besteedde al eerder aandacht aan antisemitisme. De actualiteit gaf echter aanleiding om het onderwerp opnieuw op te pakken. Het resultaat lees je in de publicatie Antisemitisme in Nederland aanpakken in 2025, een verkenning op basis van interviews.
Het geweld in Gaza en Israël is niet nieuw, maar niet eerder is door internationale organisaties zoals het Internationaal Gerechtshof en mensenrechtenorganisaties het geweld vanuit Israël benoemd als genocide. KIS heeft verkend wat kan bijdragen aan het verminderen van het oplaaiende antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Het is een actualiteit die constant in ontwikkeling is.
Vier tips voor de aanpak van antisemitisme
Uit gesprekken met deskundigen kwamen een aantal tips voor de aanpak, waaronder deze vier:
- Zet in op wederzijdse erkenning van gevoelens: organiseer dialoog op menselijke maat. Verdriet en boosheid mogen er zijn. Dialoog richt zich er niet op het eens te worden met elkaar.
- Vergroot de kennis over culturele en historische achtergronden. Van zowel Joden in Nederland als van zionisme en het ontstaan en voortbestaan van Israël en Palestina.
- Zet in op een brede aanpak van discriminatie, maar laat ook diversiteit in ervaringen zien.
- Voorkom het gebruiken van andere groepen als zondebok: discriminatie bestaat en is geworteld in alle bevolkingsgroepen in Nederland.
Wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis
De verkenning bestond uit een literatuurverkenning en gesprekken met acht experts. Zij houden zich bezig met discriminatie en racisme tegengaan. Daarnaast hebben ze ook (deels) een Joodse achtergrond. Daarmee zijn ze niet alleen deskundig vanuit de wetenschap, maar ook op basis van praktijkkennis en ervaringskennis. Geïnterviewden vertelden ons over hun eigen ervaringen met antisemitisme en de ervaringen van anderen uit hun omgeving.