Checklist inclusieve communicatie
Praktische tips voor je schrijfproces
Inclusieve communicatie is belangrijk. Door inclusief te communiceren voorkom je dat je onbewust vooroordelen versterkt, mensen buitensluit of stereotypeert. Hoe doe je dat? Deze checklist bevat tips voor inclusief taal- en beeldgebruik die direct toepasbaar zijn in je werk.
De tips in de checklist zijn onderverdeeld in drie categorieën: voor het schrijven, tijdens het schrijven en na het schrijven. Het bevat ook adviezen over het gebruik van beeldmateriaal.
Voor het schrijven
Deze tips gaan over zaken die belangrijk zijn om over na te denken voor je begint met schrijven. Zoals de insteek en inhoud van de tekst. Betrek bijvoorbeeld de mensen over wie je gaat schrijven in het proces. Controleer of je hen multidimensionaal neerzet, maar benoem niet eigenschappen van een persoon die irrelevant zijn voor je verhaal. Zo is het vaak niet nodig om te melden dat iemand een beperking heeft of homoseksueel is. Dat kan onbedoeld een nadruk leggen die je niet bedoeld had.
Bijvoorbeeld: een welzijnsorganisatie die werkt aan een project over diversiteit in de wijk, gebruikt bewust de term ‘buurtbewoners’ in plaats van labels als ‘mensen met een migratieachtergrond’. Zo wordt iedereen aangesproken zonder de focus te leggen op de verschillen.
Tijdens het schrijven
Deze tips zijn toepasbaar tijdens het schrijfproces. Denk aan de precieze woorden die je kiest om mensen te beschrijven: gebruik je de woorden waarmee de persoon zelf aangeduid wil worden? Is je taalgebruik niet dehumaniserend?
Na het schrijven
Schrijf je over een gevoelig onderwerp? Het is belangrijk om van tevoren afspraken te maken over hoe je met negatieve reacties omgaat, vooral als deze discriminerend zijn. Check ook of je document toegankelijk is voor iedereen; dus ook voor mensen met een visuele beperking.
Beeldgebruik
Inclusieve communicatie gaat verder dan tekst. Ook beeldmateriaal speelt een belangrijke rol. Kies realistische en relevante beelden en zorg dat je afbeeldingen gebruikt waarin mensen niet-stereotype rollen innemen. Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over een moslima op de werkvloer, gebruik dan een afbeelding in de werksetting -zoals achter een bureau- en niet in een stereotype setting, zoals op een markt.
Tip toegepast? Vink deze af in de lijst. Zo check je of je volledig inclusief schrijft.