Coronarichtlijnen: handreiking voor vrijwilligersorganisaties

14 oktober 2020

Het is belangrijk dat vrijwilligersorganisaties maatregelen nemen om aan de richtlijnen van de overheid met betrekking tot het coronavirus te voldoen. Met deze handreiking kunnen vrijwilligersorganisaties protocollen opstellen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wanneer een organisatie weer kan beginnen hangt af van het besluit van de overheid. Hierbij is het erg belangrijk dat de organisatie voldoet aan de basisregels om besmetting te voorkomen.

Update 6 november | Tijdelijk zwaardere maatregelen 

Vanaf 4 november 22.00 uur gelden er tijdelijke extra maatregelen. Deze maatregelen komen boven op de basisregels, die nog steeds voor iedereen gelden. Voor meer informatie, zie de website van de Rijksoverheid.

In het kort komen betekenen deze verzwaarde maatregelen dat:  

  • buiten maximaal 2 personen samen mogen zijn die niet tot hetzelfde huishouden behoren;
  • je thuis maar maximaal 2 personen per dag mag ontvangen;
  • alle publiek toegankelijke locaties en alle eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn;
  • sporten nog maar beperkt mogelijk is;
  • evenementen verboden zijn.

Handreiking en toelichting

De handreiking en de bijbehorende toelichting, die vrijwilligersorganisaties kunnen gebruiken voor het opstellen van de eigen richtlijnen, is gemaakt door vereniging NOV en Movisie. Deze handreiking volgt de richtlijnen van het RIVM. Belangrijk daarin is dat mensen afstand kunnen houden. Dat is vertaald naar afstand in ruimte (1,5 meter) en in tijd (tijdslot voor ontmoetingen). Verder moeten organisaties de basisvoorwaarde bieden zodat iedereen zich aan de hygiëne maatregelen kan houden (bijvoorbeeld handen wassen en schoonmaken). Verdere versoepeling van de maatregelen van de overheid heeft ook gevolgen voor de eigen richtlijnen van de organisaties. De handreiking en de toelichting worden daarop aangepast. Kijk daarom regelmatig op deze pagina voor updates.

Infographic

Jaar
2020
Uitgever(s)
Movisie en NOV
Type
Infographic