Deskundig door de verslaving

Praktijken en dilemma's bij de inzet van ervaringsdeskundigheid

21 januari 2014

Hersteld zijn van een verslaving is een waardevolle vorm van levenservaring die gebruikt kan worden om anderen te ondersteunen in een vergelijkbaar proces. Ex-verslaafden kunnen als ervaringsdeskundige een bijdrage leveren aan de zorg en dienstverlening.

In dit boek wordt ingegaan op de vragen wat de betekenis is van het inzetten van ervaringsdeskundigheid in de zorg aan verslaafden, wat we  hierover weten, en of er sprake is van meerwaarde en welke valkuilen er zijn.  Het boek geeft een beeld van de manier waarop ervaringskennis van zowel (ex-)cliënten als van reguliere zorgprofessionals gebruikt kan worden.

Verder geeft het boek inzicht in de facetten rondom het herstelproces van een verslaving.

Het boek is zowel geschikt voor het opzetten van beleid op het gebied van herstelondersteunende zorg en het inzetten van ervaringsdeskundigheid, als voor opleidingen op het gebied van herstelondersteunende zorg en reguliere opleidingen gericht op zorg- en dienstverlening. Ook wordt gekeken welke veranderen in opleidingen en beroepsopvattingen nodig zijn om ervaringsdeskundigheid een plek te geven.

Bron

Het boek 'Deskundig door de verslaving' is te bestellen bij uitgever SWP