Diversiteitsensitieve ontmoetingsplekken en -activiteiten voor mensen met dementie
KIS-publicatie: ‘Een plek waar je dingen niet hoeft uit te leggen’
Het is belangrijk dat er in de dementiezorg aandacht is voor diversiteitsensitief werken. Hoe kunnen diversiteitsensitieve ontmoetingsplekken (beter) samenwerken met partners uit de dementieketen? Die vraag staat centraal in het nieuwe rapport van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS).
Onderzoek toont aan dat ontmoetingen essentieel zijn voor mensen met dementie én hun naasten. Deze ontmoetingen zijn niet alleen belangrijk voor het aangaan van (nieuwe) sociale contacten en het opbouwen van vriendschappen, maar ook voor het uitwisselen van ervaringen.
Dit rapport beschrijft een onderzoek naar diversiteitsensitieve ontmoetingsplekken en -activiteiten voor mensen met dementie met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers. Deze groep ervaart uiteenlopende uitdagingen. Vaak worden symptomen van dementie bij deze groepen niet tijdig herkend en sluit het reguliere zorgaanbod onvoldoende aan op de behoeften van specifieke gemeenschappen.
Uit het rapport blijkt dat informele ontmoetingsplekken en -activiteiten belangrijk zijn omdat ze laagdrempelig zijn en aansluiten bij de achtergrond en sociale context van deelnemers en hun naasten. Deze plekken bieden ruimte voor sociale verbinding, lotgenotencontact en activiteiten die aansluiten bij gewoonten en wensen. Deelnemers ervaren dit als waardevol, juist ook vanwege de herkenbaarheid in eten, taal en religieuze gebruiken. Een deelnemer legt uit: ‘Het gaat ook om de kleine dingen. Dat mensen begrijpen waarom je je koffie zo drinkt. Of geen pannenkoek wil eten als avondeten, want bij ons is dat een snack en geen maaltijd.’