Hoe bevorder je participatie van inwoners?

Praktische tips voor gemeenten

Hoe bereik je als gemeente dat verschillende groepen inwoners meedoen, meedenken en meebeslissen in een participatietraject? En welke mogelijkheden bieden innovatieve aanpakken gebaseerd op social design en gamification om participatie diverser en inclusiever te maken?

In een praktijkgericht onderzoek van Movisie en de gemeente Eindhoven zijn nuttige lessen geleerd over het bevorderen van participatie van inwoners. In 2021 en 2022 onderzocht Movisie twee participatietrajecten en we verrijkten de opgedane inzichten uit deze twee trajecten met kennis uit andere participatietrajecten. Movisie publiceerde hierover de Notitie lerende praktijk inwonerparticipatie gemeente Eindhoven

Drie vraagstukken

Movisie heeft de geleerde lessen op een toegankelijke manier beschikbaar gemaakt voor andere gemeenten. Ze zijn vertaald in een praktische handreiking met veertien participatietips. Het gaat om tips over drie vraagstukken:

  1. Hoe maak je participatietrajecten diverser en inclusiever?
  2. Hoe maak je participatie aantrekkelijker met vernieuwende vormen en communicatiekanalen? 
  3. Hoe geef je inwoners zeggenschap en invloed in participatietrajecten?

Bij elke tip is de relevantie voor participatietrajecten toegelicht en zijn praktische idee├źn voor de uitvoering opgenomen. Gemeenten en participatieprofessionals hebben daarmee compacte en heldere handelingsperspectieven in handen om participatietrajecten inclusiever en aantrekkelijker te maken voor diverse groepen inwoners.

Download de volledige publicatie