Inspiratiewaaier Inclusiever Vrijwilligerswerk

Tips, tools en voorbeelden voor vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven

Wil je als bewonersinitiatief of vrijwilligersorganisatie aan de slag met inclusie? De inspiratiewaaier Inclusiever Vrijwilligerswerk biedt handvatten in de vorm van tips, tools en voorbeelden om met inclusie bezig te gaan. In ieder hoofdstuk staan tips en voorbeelden beschreven waar je op kunt letten als je bezig wilt met inclusie voor het vinden en binden van vrijwilligers.

Met een inclusief initiatief trek je een bredere, meer diverse groep mensen aan en kun je leren van de verschillende perspectieven. Inclusie is een proces wat mogelijk maakt dat mensen gelijkwaardig deel kunnen uitmaken van je initiatief. Het gaat om erkenning van kennis, talent, inzet en bijdrage. In een inclusieve (werk)omgeving worden de verschillende perspectieven van mensen gewaardeerd en serieus genomen. Deze waaier helpt wanneer je als bewonersinitiatief of vrijwilligersorganisatie een stap (verder) wilt zetten met inclusie. Want hoe bereik en benut je de vrijwillige energie van mensen met diverse kenmerken? 

De zes B's 

De Inspiratiewaaier Inclusiever Vrijwilligerswerk is ingedeeld op basis van de zes B’s voor het vinden en binden van vrijwilligers: 1. Beschrijven; 2. Binnenhalen; 3. Begeleiden; 4. Basisvoorwaarden; 5. Belonen; 6. Beëindigen. In iedere ‘B’ staan tips en voorbeelden beschreven waar je op kunt letten als je aan de slag wilt met inclusie voor het vinden en binden van vrijwilligers. Je hoeft niet alle fasen te doorlopen. Kies wat voor jouw initiatief of organisatie passend is. 

Klik op de onderstaande afbeelding om de volledige inspiratiewaaier te bekijken.


Met een inclusief initiatief trek je een bredere, meer diverse groep mensen aan en kun je leren van de verschillende perspectieven. Inclusie is een proces wat mogelijk maakt dat mensen gelijkwaardig deel kunnen uitmaken van je initiatief. Het gaat om erkenning van kennis, talent, inzet en bijdrage. In een inclusieve (werk)omgeving worden de verschillende perspectieven van mensen gewaardeerd en serieus genomen. Deze waaier helpt wanneer je als bewonersinitiatief of vrijwilligersorganisatie een stap (verder)