Lesmodule kwartiermaken

Werken aan inclusie

Wat is kwartiermaken en wat is er nodig om te kunnen kwartiermaken?

Kwartiermaken is het zorgen voor gastvrije ruimte in de samenleving voor iedereen die anders is. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Verschijnselen als stigmatisering, zelfstigmatisering, uitsluiting en discriminatie dienen bestreden te worden. Processen van emancipatie en opschorting van vooral mentale barrières zijn noodzakelijk om verschillen tussen mensen te verwelkomen. Voor een beter begrip van wat kwartiermaken inhoudt en wat ervoor nodig is om te kunnen kwartiermaken, is een onderwijsmodule ontwikkeld.

Doel

Doel van de module is om studenten en professionals vanuit het theoretische fundament van kwartiermaken te stimuleren tot het werken aan inclusie.

Voor wie

De onderwijsmodule is gericht op zowel studenten in het hoger beroepsonderwijs (sociale studies) als professionals werkzaam in zorg en welzijn die werken vanuit een visie die aansluit op het realiseren van sociale inclusie. De module is geschikt voor het onderwijs alsmede voor in-company trainingen.

Opzet

De module omvat 6 bijeenkomsten van ongeveer 3 uur per keer. Thema’s zijn onder meer: vreemdheid, anders-zijn, strijdigheid, gastvrijheid, opschorting , diversiteit, emancipatie, empowerment, presentie, normatieve professionaliteit, co-creatie en niches.

Download de lesmodule hier:

Download lesmodule