Overzicht meetinstrumenten en monitoren sociaal domein

3 maart 2014

Met de decentralisaties hebben alle gemeenten behoefte aan informatie voor sturing. Gemeenten zijn daarom zoekende naar meetinstrumenten of monitoren die informatie kunnen bieden die hen helpt bij de sturing. Er bestaan momenteel al een groot aantal verschillende instrumenten die mogelijk in een deel van de behoefte (kunnen) voorzien en er is sprake van verschillende initiatieven om nieuwe instrumenten te ontwikkelen.

Dit document biedt een overzicht en kan gemeenten helpen bij hun oriƫntatie daarop. Het overzicht is het resultaat van twee inventarisaties die zijn uitgevoerd: een door Movisie met de nadruk op monitoren in het kader van de Wmo en een door het TransitieBureau en Significant met de nadruk op meetinstrumenten gericht op processen en het meten van effecten. Hierbij moet worden opgemerkt dat het doel van beide inventarisaties was om een goede schets te geven van de monitoren en instrumenten die momenteel voor handen zijn. We hebben gestreefd naar volledigheid en stellen suggesties voor aanvullingen op prijs.

Op 22 mei 2014 gaf Saskia Keuzenkamp, manager Effectiviteit bij Movisie, tijdens het Binnenlands Bestuur debat Kiezen of delen in het sociaal domein de presentatie 'Monitoren van decentralisaties, hoe doe je dat?'. U kunt de presentatie downloaden op de website van Binnenlands Bestuur.