Samenwerken met en voor mantelzorgers: verder in samenwerking

Opbrengsten driejarig programma In voor mantelzorg-thuis

Mantelzorg. Mooi om te doen, soms een kunst om in balans te blijven. Steeds meer ouderen wonen thuis. Zij krijgen hulp en ondersteuning van familie, vrienden en buren. Die willen dat graag goed doen en de zorg kunnen volhouden. Hiervoor is goede samenwerking met en voor mantelzorgers essentieel. Hoe zorg je dat het lukt? Die goede samenwerking? Wat is ervoor nodig? De afgelopen drie jaar hebben we met veel plezier gewerkt aan het programma In voor mantelzorg-thuis. In lerende praktijken in ons land hebben mantelzorgers, professionals en beleidsmakers in hun lokale context met ons gewerkt aan een betere samenwerking met en voor mantelzorgers.

Vanuit de aanpak van waarderend veranderen experimenteerden zij met verbeteracties. De ene praktijk introduceerde een gezamenlijke 10-minuten check om zo de samenwerking met mantelzorgers te verbeteren. Een andere werkte aan samenwerking tussen professionals en bracht met elkaar de route naar respijtzorg in beeld. Een derde zette de samenwerking tussen organisaties centraal en maakte gezamenlijk een sociale kaart. Alle experimenten hadden meteen effect op de samenwerking met en voor mantelzorgers.

'Samenwerken moet je dóen!'

Werkzame elementen van samenwerking

In deze publicatie lees je meer over deze opbrengsten van het programma. We staan stil bij de geleerde lessen en lokale effecten. Hoe is het gelukt om beter samen te werken? Hoe hebben we wat goed gaat, versterkt? Wat is ervoor nodig om de samenwerking met en voor mantelzorgers te verbeteren? Hoe pas je werkzame elementen van samenwerking toe? En wat moet er gebeuren om de ingezette beweging door te zetten? Je vindt hierbij links naar de publicaties, tools en infographics die we hebben ontwikkeld. Handige hulpmiddelen als je zelf met samenwerking aan de slag gaat.

Aan de slag

Want dat is misschien wel het belangrijkste wat we hebben geleerd. Samenwerken moet je dóen! Dus, begin. Hoe klein je actie ook is, het levert altijd wat op. Laat deze publicatie je als beleidsmaker, manager of professional vooral inspireren om ook in jouw praktijk dat begin te maken!

Meer lezen over samenwerken met en voor mantelzorg?

Tijdens het driejarige programma In voor mantelzorg-thuis zijn er verschillende publicaties en handige tools ontwikkeld. Op deze pagina vind je een overzicht van alle opgedane kennis.