Streng maar onrechtvaardig

De bijstand gewogen

In dit jaarboek van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken vragen bijstandsonderzoekers zich af hoe rechtvaardig de bijstand ruim vijftig jaar na het ontstaan ervan is. Worden mensen in de bijstand rechtvaardig behandeld? Ervaren bijstandsgerechtigden de bijstand nog steeds als een recht? Hoe beleven zij de tegenprestatie en de ‘activering’? En hoe kijken uitvoerende klantmanagers hier tegenaan?

Streng maar onrechtvaardig is een fascinerende zoektocht naar de fundamenten van een rechtvaardige bijstand én een inspirerend boek van een groep vooraanstaande wetenschappers.

De samenstelling van Streng maar onrechtvaardig was in handen van Thomas Kampen, Melissa Sebrechts en Evelien Tonkens, alle drie verbonden aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht, en Trudie Knijn, emeritus hoogleraar Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Bijdragen leverden onder meer Paul de Beer, Anja Eleveld, Monique Kremer, Wim van Oorschot en Margo Trappenburg.

Dit jaarboek is niet meer te bestellen.

Kerstdebat 2020

Het boek 'Streng maar onrechtvaardig, de bijstand gewogen' werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse Kerstdebat van Movisie. Heb je het Kerstdebat gemist? Je kunt het nog terugkijken.