Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken – voorjaar 2023

Komt het nog goed met ons vertrouwen?

De voorjaarseditie van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken heeft ‘komt het nog goed met ons vertrouwen?’ als thema. Het magazine is nu verkrijgbaar.

Het zit flink fout met het vertrouwen in Nederland. De overheid heeft het gedaan – het toeslagen-schandaal, aardbevend Groningen, institutioneel racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken…. En in het sociaal domein kampen ambtenaren en sociaal werkers met veel wantrouwen. Wantrouwen onderling en in de relatie met mensen die hun ondersteuning nodig hebben. Komt het nog goed?

De redactie zocht antwoorden bij hoogleraren Tom van der Meer, Gera Nagelhout en Monique Kremer en ging op bezoek bij de gemeente Almere. En vroeg mensen uit de praktijk om met antwoorden te komen, onder anderen kinderombudsman Margrite Kalverboer en psycholoog Peter Dierinck.

Een eenduidig antwoord op de vraag of het goed komt met het vertrouwen is er niet. Maar de mensen die we in dit dossier bijeen hebben gebracht, komen wel met voorbeelden die aangeven dat we ons niet moeten neerleggen bij negativisme.

Verder in dit nummer:

  • Interview met hoogleraar Jan-Kees Helderman: ‘Weg van onderscheid tussen beleid en uitvoering.’
  • Voors en tegens van lerende praktijken.
  • Jongeren en geldstress.
  • Giselinde Kuipers: ‘Drang naar schoonheid vergroot ongelijkheid.’

Bestel het magazine

Cover Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken voorjaar 2023