Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken - winter 2017

Geen dwang maar drang. De zachte hand in de bijstand

Gemeenten houden niet van dwang en zetten liever in op motiveren van mensen in de bijstand naar vrijwilligerswerk. Ze doen daarmee wat volgens de wetenschap het beste werkt. Dat blijkt uit een journalistiek en wetenschappelijk onderzoek in vijf steden van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken met prof. Monique Kremer.

In opdracht van de gemeente Amsterdam onderzocht het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken samen met hoogleraar Actief burgerschap Monique Kremer (ook werkzaam bij de WRR) hoe gemeenten mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt proberen te motiveren om vrijwilligerswerk of mantelzorg te doen. In een dossier van het winternummer van het tijdschrift doen ze daarin verslag.

Verder onder andere in dit nummer:

  • Wim Eckholt vertelt over zijn boek 'Wat ik nou toch heb meegemaakt!', waarin hij schrijft over zijn persoonlijke teloorgang en de daaropvolgende ervaringen in het Utrechtse daklozenwereldje.
  • In Spanje woont 21 procent van de ouderen (65+) met een zoon of dochter in één huis. Een mooi voorbeeld voor Nederland?
  • #metoo in het sociaal domein.

Een abonnement op het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken? Lees snel verder!

Dit nummer is niet meer te bestellen.