Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken - winter 2018

What works: De sluipende revolutie in het sociale domein

Afgelopen jaren waren we getuige van een sluipende revolutie in het sociaal domein. Steeds meer maatschappelijke organisaties streven ernaar hun aanpak van vraagstukken als schulden, overlast van jongeren of eenzaamheid te baseren op de best beschikbare wetenschappelijke kennis. En wat bereikt wordt, proberen ze zo goed mogelijk te meten. In deze editie een dossier waarin we laten zien hoe gemeenten en organisaties hiermee pionieren. Welke dilemma’s ze daarbij tegenkomen. Wat het voor de doelgroep oplevert. En wat de rol van de gemeente in deze beweging is.

In dit dossier onder andere:

  • De meeste initiatieven rond eenzaamheid zijn gericht op ontmoeting, terwijl dat niet per se effectief is, weet eenzaamheidsonderzoeker Jan Willem van de Maat. De Amsterdamse eenzaamheidsaanpak probeert het anders.
  • De opkomst van eropaf methode: van kleinschalig initiatief in Amsterdam tot een goed ontwikkelde preventie aanpak die in een derde van de gemeenten gebruikt wordt.
  • Hoe meet je gecreëerde waarde van initiatieven? Als burgers en de overheid samen tellen vergroot dat het vertrouwen en wordt er een duidelijker beeld geschept, betogen de onderzoekers van het NSOB.

Verder in dit nummer:

  • Een interview met staatssecretaris Paul blokhuis: ‘Met kennis en onderzoek wordt je een betere bestuurder’.
  • Vlaanderen als inspiratiebron voor het Nederlands sociaal werk.
  • De voordelen van het inzetten van vechtsport als instrument in het sociaal domein

Een abonnement op het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken? Lees snel verder!

Dit nummer is niet meer te bestellen.