Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken - winter 2022

Vergeet de mensenrechten niet!

De wintereditie van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken heeft ‘vergeet de mensenrechten niet’ als thema. Het magazine is nu verkrijgbaar.

De crisissen van 2022 hebben allerlei mensenrechten onder druk gezet. Zoals het recht op een behoorlijke levensstandaard, op gezondheid, op huisvesting. Overheidsmaatregelen gingen soms voorbij aan de waarde van mensenrechten, terwijl ze juist bedoeld zijn om ons te beschermen tegen de macht en de willekeur van de overheid. 

In deze editie van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken belicht de redactie allerlei perspectieven van en op mensenrechten in Nederland. Bijvoorbeeld in een essay van Erik Dannenberg en Pieter Hilhorst van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (‘stel mensenrechten centraal in overheidsbeleid’). In het blad ook een interview met Monique Kremer van de Adviesraad Migratie (‘asielmigrant weer als mens zien’) en een bevlogen betoog van sociaal werker Redouan El Khayari, die vindt dat mensenrechten het kompas moeten zijn voor al zijn collega’s. En ook nog een pleidooi van Klaas Rozemond voor de oprichting van een mensenrechtenhof in Nederland.

Verder in dit nummer

  • Interview over ouderen met Henk Nies, oud-Vilans-directeur.
  • Een achtergrondverhaal over sociaal incasseren als nieuwe ontwikkeling bij de afhandeling van schulden.
  • Een onderzoek over meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk.
  • Een beschouwing over voordelen en valkuilen van sociaal werk dat achter de voordeur komt.

Bestel het magazine

Cover Sociale Vraagstukken winter 2022