Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken - zomer 2019

De verwarring voorbij: waar zijn de paradijsvogels?

Het aantal meldingen over 'personen met verward gedrag’ stijgt al jaren, tot ruim 90.000 in 2018. Maar wat zeggen die cijfers? Wat zit er achter? En niet te vergeten: hoe verward zijn deze mensen eigenlijk?

Het zomernummer van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken neemt een diepe duik, en vraagt zich af hoe we de verwarring voorbij kunnen komen.

  • Han van de Wiel ontrafelt de politiecijfers over zogenoemde personen met verward gedrag. Een van zijn conclusies: de vermindering van het aantal ggz-bedden verklaart slechts voor een deel de vermeende toename van mensen met verward gedrag.
  • Twee bestuurders – van een Hester van Buren van corporatie Rochdale en Clemens Baas van HvoQuerido - discussiëren over het laten wonen van kwetsbare mensen in de wijken. Typerend citaat: ‘Hoeveel absorptievermogen heeft een buurt?’
  • Reportages uit Apeldoorn en Utrecht waar wordt samengeleefd in buurten. Wat gaat daar goed en wat niet?
  • En: voormalig Rabobank-topman Ralf Dekker – van de bank die duurzaamheid en diversiteit hoog acht - belandde bij Forum voor Democratie. Wat beweegt hem? ‘Waar wij voor staan is zó common sense.’

Een abonnement op het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken? Lees snel verder!

Bestel hier het tijdschrift in de webwinkel