Toolkit Mantelzorg Awards

Organiseer Mantelzorg Awards in jouw gemeente of regio

28 november 2018

Wil jij ook dat mantelzorgers in jouw gemeente of regio kenbaar maken waarmee ze zich het best geholpen voelen, dan is dit de kans. Met de Mantelzorg Awards (MA) geven mantelzorgers zélf aan door wie ze zich het best geholpen voelen. Het stimuleert organisaties en de mensen om mantelzorgers heen, om te luisteren naar wat ze nodig hebben. Deze toolkit bevat de ingrediënten en materialen om de Mantelzorg Awards lokaal te organiseren.

Een belangrijk doel van het organiseren van de Mantelzorg Awards is het gesprek voeren over Mantelzorg. Mantelzorgers komen op een positieve manier in de spotlights te staan. Er is aandacht voor hun verhaal in de lokale en sociale media. Het zorgt voor bewustwording van iedereen die met mantelzorgers te maken heeft, dat je het beste aan de mantelzorgers zélf kunt vragen wat ze nodig hebben en hen te zien als volwaardig gesprekspartner. Naast een leuk event, is het gesprek dat hiermee wordt aangewakkerd een doel op zich. Lees bijvoorbeeld ook hoe in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de lokale Mantelzorg Awards 2018 voor het eerst lokaal georganiseerd werden.

Download de Toolkit

'Het is zo fijn dat je er nauwelijks de deur voor uit hoeft. Van huis uit toch nieuwe contacten opdoen en van betekenis zijn.' - vrijwilliger over het organiseren lokale Mantelzorg Awards 2018

Hoe werkt het?

  • Mantelzorgers nomineren de kandidaten. De kandidaten zijn dus geen mantelzorger, maar mensen die iets voor de mantelzorger betekenen of hebben betekend, zoals een medewerker van de thuiszorg, iemand van het wijkteam of medewerker van de gemeente, een vriend of de buren.
  • De mantelzorger zelf ontvangt de award niet, maar reikt deze uit. Dit geeft een goed gevoel. En natuurlijk heeft het een positieve uitstraling op de (organisatie van de) genomineerde.
  • VoteCompany zorgt voor de nominatiepagina. Zij verstrekken digitale banners en monitoren de stemfase. VoteCompany was ook betrokken bij de landelijke verkiezingen voor de Mantelzorg Awards in 2016 en 2017 en de lokale Mantelzorg Awards 2018 in Bodegraven.