Als u wordt gestalkt

Informatie voor slachtoffers en omstanders

Sommige mensen krijgen te maken met stalking. Misschien overkomt het jou ook. Er is een nieuwe versie verschenen van de politiebrochure 'Als u wordt gestalkt'. De brochure legt uit wat stalking is, wat iemand er zelf tegen kan doen, wat de politie doet en wat een slachtoffer kan verwachten van rechtsbijstand en andere hulpverlening.

Je hebt te maken met stalking als iemand je regelmatig lastigvalt. Het kan gaan om een ex-partner, maar ook om iemand die je vaag kent, via het werk of een andere situatie. Kortom: je voelt je niet meer veilig. En natuurlijk wil je dat de stalker stopt. 

Stalking kan allerlei gevolgen hebben. Het kan je irriteren, boos of haatdragend maken, maar ook bang of beschaamd. Je durft dan bijvoorbeeld steeds minder over straat. Je durft de telefoon niet meer op te nemen. Misschien wil je maatregelen nemen om jezelf en je kinderen en familie te beschermen.

Omdat stalking een hardnekkig probleem is, kan de politie dit meestal niet met een eenmalig optreden laten stoppen. De politie maakt daarom samen met het slachtoffer een plan van aanpak om de stalker te stoppen. Deze procedure wordt in de brochure uitgebreid toegelicht.

Eén op vijf vrouwen slachtoffer van stalking: wat kun je doen?
In een interview met oud Movisie-expert Nico van Oosten, lees je wat je zelf of als hulpverlener kunt doen tegen stalking.

Digitale versie

In 2018 werkten Bianca Voerman en Cleo Brandt, recherchepsychologen bij de Landelijke Eenheid, samen met Movisie aan een eerdere versie van deze brochure. Aan de nieuwste uitgave van 2022 heeft Movisie niet meegewerkt.

Download de brochure op huiselijkgeweld.nl