De generalist

De sociale professional aan de basis. Portretten en conceptuele verkenningen

publicatie - maart 2014
De generalist

Bestuurders en opiniemakers gebruiken de term steeds vaker. Op beroepsopleidingen en in het werkveld zingt het rond: ‘de generalist’. Maar wie of wat wordt ermee bedoeld? Margot Scholte en Ard Sprinkhuizen brengen in een hun boek de generalist helder in beeld. Zij gaan in op de positie en rollen van deze sociale professional. Wat moet de generalist in zijn mars hebben? En is hij wel de oplossing voor alle problemen waarvoor nu naar hem wordt gekeken? Journalist Martin Zuithof en fotografe Claudia Kamergorodski portretteerden daarnaast 19 generalisten in de praktijk.

Sociaal Werk in de Wijk

Er wordt  veel verwacht van de sociaal werker in de frontlinie. Zij hebben de opdracht kwetsbare burgers 'in hun kracht' te zetten en moeten bovendien de veerkracht van de samenleving als geheel versterken. Zij moeten steeds meer van alle markten thuis zijn, generalistisch werken. ‘De generalist. De sociale professional aan de basis’ schetst concepten rondom de generalist worden ontwikkeld in samenwerking met de tien deelnemende instellingen aan het programma Sociaal Werk in de Wijk. Portretten van negentien 'brede' en buitengewoon ervaren sociaal werkers worden afgewisseld met reflecties (intermezzo's) die de dagelijkse praktijk illustreren: wat heeft een generalist in zijn mars? Wat kan hij zelf, wat moet hij overlaten? In het laatste hoofdstuk komen de consequenties voor de beroepspraktijk en voor de opleiding aan bod.

Voor wie

De generalist is bedoeld voor beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en professionals die aan de slag moeten met vraagstukken rond generalisten en specialisten, sociale teams, een nieuw evenwicht tussen hulpverlening en samenlevingsopbouw, tussen het oplossen van problemen en het benutten van de kracht in de samenleving. Zij vinden inspirerende verhalen uit de praktijk en concepten waarmee zij hun beleid, de beroepspraktijk en de opleidingen voor sociaal werk kunnen voeden.

Voorproefje

Wilt u vast een voorproefje van wat De Generalist u te bieden heeft? Download dan deze twee interviews uit De Generalist:
Gezinscoach Saleha el Haddioui: ‘‘Ik kan ook dingen van je leren’’ (Hoofdstuk 6, De Generalist, pdf)
Opbouwwerker Wil Vugts: ‘‘Ik nam alles aan om contact te maken’’ (Hoofdstuk 19, De Generalist, pdf)

'De generalist' is te bestellen bij Bohn Stafleu van Loghum.

Auteur:Sprinkhuizen, A; Scholte, M.; Zuithof, M.
Uitgever:Bohn Stafleu van Loghum
Jaar van uitgave:2012
ISBN:9789031399826
Aantal pagina's:270
Downloads
SWW-DeGeneralist-hoofdstuk19
SWW-DeGeneralist-hoofdstuk6