Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag

publicatie - april 2015
Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het educatieve ‘Oké?! spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag’ is vernieuwd. Dit spel voor jongeren van 12 tot 16 jaar heeft als thema seks, grenzen en weerbaarheid. Kinderen en jongeren kunnen slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar gaan vaak ook zelf over de grens. Oké?! maakt jongeren duidelijk wat oké is - en waarom.

Aan de hand van 6 criteria bespreken de spelers tekeningen waarop seksueel (grensoverschrijdend) gedrag afgebeeld is. Ze leren de criteria toepassen en beseffen wat een situatie van seksueel grensoverschrijdend gedrag met een jongere kan doen. Het spel reikt tools aan zodat jongeren voor zichzelf kunnen uitmaken wat ze doen en ondergaan. Ze krijgen ook een taal om dit te benoemen. Daarnaast komen verschillende weetjes aan bod, vormen de spelers een mening over stellingen en voeren ze enkele doe-opdrachten uit.

Het Vlaggensysteem leert je pedagogisch omgaan met en reageren op seksueel gedrag van kinderen en jongeren. Op basis van zes criteria wijs je vier categorieën of vlaggen toe aan seksueel gedrag van kinderen en jongeren. Van aanvaardbaar seksueel gedrag (groene vlag) tot zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag (zwarte vlag). Bij elke categorie wordt een aangepaste reactie voorgesteld. Het Vlaggensysteem helpt je om op een meer neutrale en objectieve manier over seksueel gedrag van kinderen te communiceren.

Het spel is ontwikkeld door Pimento, in samenwerking met Sensoa en Movisie en is gebaseerd op het Vlaggensysteem (Frans & Franck, 2010). Je vindt in het vernieuwde spel nieuwe spelsuggesties en het Nederlandse doorverwijsluik. De criteria bij de tekeningen zijn meer consequent toegepast.

Deelnemers: 3 tot 20
Spelmateriaal: spelbord, handleiding, 30 tekeningen en 100 opdrachtenkaartjes.
Afmetingen: 33,5 cm x 23 cm.
Prijs: € 30,-

Bijlagen

De bijbehorende bijlagen, kaarten en informatie over organisaties en websites waar jongeren naar doorverwezen kunnen worden kunt u hieronder downloaden. Lees ook het artikel over Oké?!.

Het spel Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag is te bestellen op pimento.be. Alle andere informatie die op deze website over het Vlaggensysteem beschikbaar is, zoals artikelen, nieuws en trainingen vindt u op deze overzichtspagina. Er is ook een toolbeschrijving van Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
 

Uitgever: Jong & Van Zin
Jaar van uitgave:Herziene uitgave 2015
Downloads
Oke-spel-bijlage-2015
Oke-spel-doorverwijsluik-2015
Oke-spel-kleine-kaarten-2015