Vlaggensysteem

Praten met kinderen en jongeren over seks en seksueel grensoverschrijdend gedrag

publicatie - januari 2010
Vlaggensysteem

Het Vlaggensysteem geeft aan hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren. Regelmatig komt het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag door en met kinderen in voorzieningen, jeugdbeweging, school,… in de pers.  Instellingen hebben hier een grote verantwoordelijkheid, maar weten vanuit hun beleid daar niet altijd een antwoord op te formuleren. Het Vlaggensysteem speelt op deze nood in.

Het Vlaggensysteem is te bestellen bij Garant Uitgevers (België).

Buiten de lijnen

Buiten de Lijnen vormt een verdieping op het Vlaggensysteem. Het past de methodiek van het Vlaggensysteem toe op de meer kwetsbare kinderen en jongeren. Het gaat daarbij in het bijzonder om jongeren met een beperking of jongeren die een seksueel trauma hebben meegemaakt. Professionals die werken met deze kinderen of jongeren, krijgen hiermee extra handvaten aangereikt om seksueel gedrag correct in te schatten, bespreekbaar te maken en er vervolgens adequaat op te reageren. Ontwikkelingsaspecten als ‘gender’ en ‘cultuur’ hebben veel invloed op de seksuele ontwikkeling van kinderen en op de houding van professionals en krijgen daarom veel aandacht in het handboek.

Buiten de Lijnen bestaat uit twee delen: een onderbouwing van het Vlaggensysteem en een ToolBox met werkboek, hand-outs en 24 aanvullende tekeningen (acht per aspect). Het is een coproductie van Sensoa, Rutgers en Movisie.

Te bestellen via de webshop van Sensoa.

Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het spel Oké?! is ontwikkeld door Jong & Van Zin in samenwerking met Sensoa en Movisie. Dit spel is op het Vlaggensysteem gebaseerd. Het spel is bedoeld voor jongeren van 12 tot 16 jaar en gaat over seks, grenzen en weerbaarheid. Het spel Oké?! bouwt voort op de werkvormen van  het Vlaggensysteem en biedt een praktisch en interactief instrument voor professionals en begeleiders. Op de publicatiepagina van Oké?! leest u meer informatie over het spel, over het bestellen ervan en kunt u de bijlagen behorende bij het spel downloaden.

Alle andere informatie die op deze website over het Vlaggensysteem beschikbaar is, zoals artikelen, nieuws en trainingen vindt u op deze overzichtspagina

Auteur:Frans, E., Franck. T.
Uitgever:Garant Uitgevers
Jaar van uitgave:2010
ISBN:9789044126136
Aantal pagina's:148