Vrijbuiters uitgebuit

Minderjarige jongens in de prostitutie

publicatie - december 2010
Afbeelding bij Vrijbuiters uitgebuit

Over mannenprostitutie is maar weinig bekend. En al helemaal niet dat een aanzienlijk deel ervan bestaat uit (verboden) jeugdprostitutie. De betrokken jongens weten meestal geheel buiten het blikveld van politie en hulpverlening te blijven. Ze opereren dan ook in een zeer ondoorzichtig circuit.

Minderjarige jongensprostitutie roept een aantal prangende vragen op. Wie zijn deze jongens en waarom prostitueren zij zich? Hoe komt het dat deze vorm van jongensprostitutie zo onzichtbaar is? En in hoeverre is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag en/of seksueel misbruik?

In dit boek komen 11 jongens aan het woord die paydates doen, zoals ze het zelf noemen. Daarnaast vertellen 3 klanten over hun afspraken met minderjarige escorts. Hoewel de jongens steevast zeggen dat het hun eigen keuze is en dat ze geen problemen hebben, blijkt uit hun verhalen wat anders. Die tonen een wereld waarin jongens ondanks angst en tegenzin toegeven aan de avances van oudere mannen, louter vanwege de belofte van geld of de wens ‘ingewijd’ te worden in de homoseksualiteit. Waarin jongens leren om ‘de knop om te draaien’ als de seks niet prettig is of de man afstotelijk. Waarin jongens na jarenlange pesterijen op school blij zijn met de bewondering en aandacht van klanten – ook al is die louter seksueel. Waarin ze door toenemend drugsgebruik of gewenning aan een dure levensstijl niet meer uit eigen beweging kunnen stoppen met paydates, al zijn ze er eigenlijk wel klaar mee.

Met dit boek willen de auteurs taboes rond het signaleren en bespreekbaar maken van minderjarige jongensprostitutie bij beleidsmakers, hulpverlening, politie en wetenschap doorbreken. Alleen dan kan de hulpverlening aan jongens verbeteren en de aanpak van deze specifieke vorm van prostitutie worden bevorderd.

Het boek is te bestellen bij boekhandels en op de website van Uitgeverij SWP.

Auteur:Repetur, L.; Veenstra, J.
Uitgever:SWP
Jaar van uitgave:december 2010
Aantal pagina's:155