Inleiding

Om te kunnen bepalen of gewenste resultaten en effecten van het werken met sociale wijkteams worden bereikt, moet een goede monitoring en evaluatie worden ingericht. Dit kan alleen wanneer de betrokken partijen een concreet en gezamenlijk beeld hebben van de opdracht van het wijkteam en van de te verwachten resultaten en effecten. In de visiefase legt u hiervoor al de basis met concreet geformuleerde doelen, die verder gaan dan bijvoorbeeld 'participatie bevorderen van wijkbewoners'. In de planfase vertaalt u die doelen naar doelstellingen. Ook zijn hierbij de verschillende perspectieven betrokken: die van de gemeente, de aanbieders/professionals en de cliënten/bewoners. Vervolgens is het van belang om te monitoren en te evalueren of de doelen ook daadwerkelijk worden behaald, of bepaalde effecten worden gerealiseerd en als dat niet het geval is, waardoor dat komt.

Maar evaluatie- en effectonderzoek in de sociale sector staat nog in de kinderschoenen. Toch wil iedereen graag weten of en hoe een aanpak of interventie werkt. Wat de effecten zijn en waar verbetering mogelijk is. Zo ook voor sociale wijkteams. De gemeente als opdrachtgever wil graag antwoorden op deze vragen, maar dat geldt evenzeer voor de uitvoerende professionals, cliënten en burgers die betrokken zijn bij het sociaal wijkteam of ondersteuning krijgen van dit team.

Evaluatie van de werkzaamheden en effecten van het sociale wijkteam richt zich bij uitstek op de cliënten en burgers. Wat zijn hun ervaringen met de dienstverlening? Waarover zijn zij wel of niet tevreden? Worden hun ondersteuningsdoelen behaald en is er sprake van afname van problematiek en toename / instandhouding van bijvoorbeeld zelfredzaamheid en participatie?

Vervolgens kunnen we deze uitkomsten koppelen aan de werkzaamheid van het sociaal wijkteam. Als bepaalde groepen bewoners aangeven minder tevreden te zijn, waar ligt dat dan aan? Benutten we de drie krachten van het sociaal wijkteam wel optimaal: de eigen kracht van cliënten, de kracht van burgers gezamenlijk en de kracht van de (sociale) professionals? Of liggen er in dat samenspel verbetermogelijkheden en daarmee ook mogelijkheden om de effecten voor cliënten en burgers te vergroten?

Ingrediënten om de monitoring en evaluatie van het sociaal wijkteam goed in te richten, ziet u in het menu links.

download pdf