Dansen met beren

Yvonne de Jong

In 2009 deed ik samen met studenten van de Radboud Universiteit onderzoek naar de mogelijkheden van digitaal samenwerken tussen professionals en mantelzorgers. Mailen, Facebook en de sociale platforms CC-Net en ShareCare Zorgsite om digitaal de zorg te delen waren in opkomst. Ik kwam veel beren tegen op de weg: professionals vonden digitalisering verschraling van de zorg en niet geschikt voor oudere mantelzorgers. ‘Die hadden toch helemaal geen internet.’ Nu ruim tien jaar later ziet de wereld er heel anders uit. In het programma In voor mantelzorg-thuis vonden we inmiddels niet twee, maar vijfentwintig digitale platforms om de zorg af te stemmen en te delen. Ook zijn ouderen bezig met een inhaalslag op internet en weten we dat digitaal contact juist meer tijd voor warme zorg op kan leveren. De coronapandemie zorgde bovendien voor een versnelde digitaliseringsslag. Er bleek meer mogelijk dan gedacht.

Maar waarom zou je digitaal samenwerken, met en voor mantelzorgers? Omdat het aansluit bij in ieder geval twee prangende vragen van mantelzorgers: hoe zorg ik voor mijn naaste samen met professionals? En: hoe houd ik het zorgen voor mijn naaste vol? Beeldbellen en samenwerkingsplatforms zoals OZOverbindzorg, Fello, HalloZorg en Myinlife zorgen ervoor dat een mantelzorger er niet alleen voor staat. Ze vergemakkelijken de samenwerking met professionals. De zorg is nu online te plannen en te delen met het sociale netwerk van familie en vrienden. Voor professionals is het een manier om efficiënt samen te werken en af te stemmen, terwijl de mantelzorger de regie heeft. In dit magazine lees je onder andere wat erbij komt kijken als je zo’n platform wilt gaan gebruiken. Hoe doe je dat sámen met andere organisaties en hoe doe je het succesvol?

Ook in dit magazine: aandacht voor matchingsplatforms. Deze online platforms die hulpvraag en -aanbod van burgers en mantelzorgers in een wijk of dorp bij elkaar brengen, kunnen een rol spelen bij de ondersteuning van mantelzorgers. Vaak werken diverse partijen samen om een dergelijk platform op te zetten, zoals gemeenten, welzijnsorganisaties, vrijwilligerscentrales en bewonersinitiatieven. In ons programma deden we hiermee ervaring op.

Natuurlijk, er zijn nog steeds wel wat beren op de weg. Is het gebruik van een platform wel veilig? Dat is een vraag die ons de afgelopen tijd vaak is gesteld. Lees dan vooral het artikel over privacy. Mijn advies: ga dansen met die beren! Digitaal samenwerken met en voor mantelzorgers levert zoveel op voor de samenwerking en ondersteuning van mantelzorgers. Dit magazine laat zien dat het meer dan de moeite waard is. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Yvonne de Jong,
programmaleider In voor mantelzorg-thuis