Hier worden we blij van!

Hoe gaat het eigenlijk met jou? kan ik jou misschien ergens mee helpen?

In Maasgouw zetten de mantelzorgondersteuners de mantelzorger als de hulpvrager op de gedeelde eerste plaats met de zorgbehoevende. Om professionals te helpen hebben de mantelzorgondersteuners een overzicht gemaakt van welke concrete vormen van ondersteuning er in de gemeente bestaan.

Het huis van morgen

‘Daar moeten mijn collega’s en ik meer van weten’, dacht transferverpleegkundige Caroline Hermans (Bravis) toen zij over het Huis van Morgen hoorde. Een huis waar hulpbehoevenden, studenten, zorgprofessionals en mantelzorgers kennis kunnen maken met slimme zorginnovaties. Al snel stonden twaalf transferverpleegkundigen op de stoep bij het Huis van Morgen voor een rondleiding én gesprek over de mogelijkheden van innovatieve oplossingen voor mantelzorgers en hun naasten. Hermans: ‘Het bezoek was voor mijn collega’s en mij een eyeopener als het gaat om welke hulpmiddelen er allemaal zijn, erg leerzaam! In de praktijk verwijzen we familieleden, de mantelzorgers, nu regelmatig door naar het Huis van Morgen voor advies.’

Lees meer over het Huis van Morgen

Wie is wie en wie doet wat?

In Renswoude is een sociale kaart opgesteld van alle verschillende hulpverleners rondom de mantelzorger. Wie doet wat? De kaart fungeert als een smoelenboek, inclusief werkdagen en telefoonnummers. Het draagt zo bij aan korte lijnen tussen vrijwilligers en professionals. Daarnaast is een versie ontwikkeld voor mantelzorgers. Zo hebben zij ook een beter overzicht van waar zij terecht kunnen voor hulp en zien ze ook dat verschillende organisaties met elkaar samenwerken. Het mantelzorgsteunpunt verspreidt deze flyer huis-aan-huis, om zo de bekendheid onder mantelzorgers te vergroten.

Kookhuys

Hoe kunnen we zorgen dat mantelzorgers en professionals in elkaars keukenkastjes kunnen kijken voor kennis en informatie? Dat vroeg de lerende praktijk in Noordwest Veluwe zich af. Het boekje Reisgids voor Mantelzorgers is als inspiratie gebruikt voor het ontwikkelen van een poster. De vier reizen uit de reisgids zijn herschreven specifiek voor mantelzorgers van mensen met ggz-problematiek. Er zijn inmiddels verschillende infographics gemaakt.