Q&A: Wat is integraal samenwerken en wat levert het op?

De noodzaak van het samenwerken is nog niet altijd bij iedereen even duidelijk. In deze Q&A lees je daarom meer over de definitie van interprofessioneel en integraal samenwerken en de voordelen die dit op kan leveren voor de mantelzorger. Hoe je uiteindelijk het beste aan de slag kunt gaan met deze samenwerking, lees je in de rest van de artikelen van dit magazine!

QWat is interprofessioneel samenwerken?

AWanneer je samenwerkt met professionals met een andere achtergrond dan jijzelf, wordt dit interprofessioneel samenwerken genoemd. De definitie van de WHO luidt: meerdere professionals met verschillende achtergronden werken samen met patiënten, hun families, mantelzorgers en gemeenschappen om de best passende zorg en ondersteuning te bieden. Interprofessionele samenwerking maakt het mogelijk om diegenen te betrekken met de meest relevante expertise.

QWat is integraal samenwerken?

AEen meer specifieke term is integraal samenwerken. Integraal samenwerken wordt als volgt uitgelegd: in samenhang en afstemming domein overstijgend samenwerken aan effectieve en efficiënte hulp en ondersteuning bij hulpvragen van inwoners in de wijk, dichtbij en ter preventie van (escalatie van) problematiek. De ondersteuning is gericht op het zo snel, eenvoudig en duurzaam mogelijk oplossen van meervoudige problemen. Het versterken van de veerkracht van de samenleving, het vergroten van zelfregie, zelfredzaamheid, participatie en het benutten van het eigen netwerk zijn daarbij vertrekpunt.

QWat levert samenwerken op?

AWereldwijd wordt samenwerking tussen professionals in zorg en welzijn enorm belangrijk gevonden. Het vergroot de kwaliteit en mensgerichtheid van zorg en ondersteuning. Het maakt het mogelijk om relevante informatie uit te wisselen tussen professionals, samen beslissingen te maken en het vergemakkelijkt doorverwijzen. Het leidt tot verbetering van bestaande diensten, of de ontwikkeling van nieuwe diensten, afgestemd op lokale behoeften en mogelijkheden. Een andere, niet onbelangrijke, opbrengst is werkplezier voor professionals. Door de samenwerking ontstaat het gevoel er niet alleen voor te staan. En daarnaast draagt het onderling kunnen uitwisselen van kennis, competenties en vaardigheden bij aan sterkere en kundige professionals.

Daarnaast is het van belang om de mantelzorger te betrekken in de samenwerking rondom zorg en ondersteuning van de naaste. De mantelzorger staat immers het meest dichtbij deze persoon en heeft daarom kennis en ervaring die van onschatbare waarde is voor andere betrokken professionals en vrijwilligers. Meer lezen over het betrekken van mantelzorgers in je samenwerking bij de zorgvrager? Lees dan het magazine Samenwerken met mantelzorgers!

?