Wat kun jij doen om de verbinding met anderen te verstevigen?

Vijf bruggen om te bouwen

Fantastisch dat jij al samenwerkt met andere professionals om verschillende groepen mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Je hebt vast goede ervaringen opgedaan en de meerwaarde van het samenwerken ervaren. Wil je de samenwerking verder verstevigen om samen met anderen nog meer te betekenen voor de mantelzorger? Bouw dan aan een of meerdere van de volgende vijf bruggen.

Brug 1

Sluit aan bij een lokaal netwerk

Is er een netwerk in jouw werkgebied, bijvoorbeeld rondom mantelzorgondersteuning voor werkende mantelzorgers of mantelzorgers die zorgen voor iemand met ggz-problematiek? Wie weet zit een collega van jou in dat netwerk of kun je er zelf aan deelnemen. De Steunpunten Mantelzorg zijn vaak goed op de hoogte van welke netwerken er zijn in de regio. Zo’n netwerk biedt de gelegenheid om -net zoals in de lerende praktijken van In voor Mantelzorg thuis - mensen te leren kennen met wie je in de praktijk een bepaalde aanpak uit kunt proberen en evalueren. Denk aan het uitproberen van een format om in gesprek te gaan met mantelzorgers, of het doorverwijzen naar elkaars diensten.

Brug 2

Word lid van een inhoudelijke werkgroep in jouw werkgebied

Regelmatig worden er werkgroepen of projecten in een gemeente of wijk georganiseerd waar professionals uit verschillende organisaties bij elkaar komen. Bijvoorbeeld een project met rondom jonge mantelzorgers waar verschillende organisaties aan deelnemen, of een werkgroep die zich bezighoudt met mantelzorgers met een migratieachtergrond. Het succes van In voor mantelzorg-thuis waren de samenwerkingsverbanden: verschillende partijen brachten elkaar niet enkel op de hoogte van hun eigen activiteiten, maar startten ook gezamenlijke projecten om op veelbelovende manieren om mantelzorgers beter te ondersteunen.

Brug 3

Benut bestaande contact momenten

Uit de praktijk is gebleken dat bestaande periodieke contactmomenten, zoals een multidisciplinair overleg, een dialoogoverleg of moreel beraad, erg waardevolle momenten zijn om in verbinding te blijven. Deze momenten kunnen worden benut om afspraken te maken over rollen, verantwoordelijkheden en communicatie. Bestaat dit in jouw werk nog niet, maar heb je hier wel behoefte aan? Bespreek het met collega’s en organiseer een periodiek contactmoment.

Brug 4

Bezoek ‘netwerkplekken of -evenementen’

Vaak worden er naast deze inhoudelijke structurele contactmomenten ook door bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen of gezondheidscentra in samenwerking met de gemeente bijeenkomsten georganiseerd rondom verschillende doelgroepen. Werk je bijvoorbeeld met mantelzorgers die voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zorgen, kijk dan of je een keer het NAH-café in jouw werkgebied kan bezoeken. Heb je te maken met jonge mantelzorgers, bezoek dan evenementen van de Landelijke Alliantie Jonge Mantelzorgers. Denk bijvoorbeeld ook aan spelmiddagen voor gehandicapten, mantelzorgcafés of wandelclubjes voor ouderen.

Bonus! Vaak levert het jou nog meer werkplezier op door ervaringen te delen met mantelzorgers, vrijwilligers en andere professionals.

Brug 5

Maak gebruik van online platforms

OZOverbindzorg en CarenZorgt zijn voorbeelden van digitaal platformen waar de mantelzorger en alle betrokken professionals rondom een zorgvrager in kunnen samenwerken en communiceren.

Bonus! Door samen te werken in een online platform kun je ervoor zorgen dat er één zorgplan is. In de Zorgstandaard Dementie staat dat alle mensen met dementie in 2025 één integraal zorgplan moeten hebben. Meer weten over digitaal samenwerken? Lees verder in het magazine Digitaal samenwerken.

Tip

Een ander voorbeeld waarop vaak projectmatig wordt samengewerkt - vaak met betrokken vrijwilligers - is dementie. Het kan daarom heel waardevol zijn om daar de verbinding mee te zoeken: dementie is voor mantelzorgers in sommige culturen minder snel zichtbaar en een goed netwerk van professionals en vrijwilligers om deze mantelzorger heen kan hier een belangrijke rol in spelen.

Er zijn meer magazines!

Helemaal top dat je samenwerkt met andere professionals! Mooi dat jullie de puzzel samen compleet hebben gemaakt en als kers op de taart weten jullie de samenwerking ook nog gezond te houden. Je hebt je ingezet om dit voor elkaar te krijgen en dat allemaal met als doel, goede mantelzorgondersteuning. Het is goed om dit doel zo nu en dan ook te benoemen en te checken of de mantelzorger(s) het ook zo ervaren. Dat weet je pas echt als je met de mantelzorger samenwerkt, naar hen kijkt en luistert. Meer weten over hoe je dat kan doen? Laat je dan inspireren door het magazine Samenwerken met mantelzorgers.