Vraagverlegenheid is een van de belangrijkste redenen voor mantelzorgers om geen hulp te vragen. Schaamte, een schuldgevoel en angst kunnen een rol spelen. Mantelzorgers vinden het moeilijk om te vertellen waar ze mee zitten of voelen zich bezwaard om bijvoorbeeld hun kinderen, buren of vrienden om hulp te vragen. Die hebben het immers ook druk. Het kan helpen om dit bespreekbaar te maken, zie ook het kader voor dilemma’s van mantelzorgers. Ga open het gesprek aan: wat maakt het voor jou zo lastig om hulp te vragen?
Een goed idee
Zet dit onderwerp eens op de agenda van het teamoverleg. Herkennen jouw collega’s het ook, hoe gaan zij hiermee om? Je zou kunnen vertellen wat je in dit magazine hebt gelezen over hoe mantelzorgers geholpen zijn bij dit onderwerp.
Bij wat voor taken vragen mantelzorgers sneller om hulp?
Onder welke omstandigheden is het gemakkelijker om hulp te vragen? Het kan helpen als een mantelzorger weet dat iemand toch al boodschappen doet en dus gemakkelijk iets kan meenemen.
Soms wordt hulp wel aangeboden, bijvoorbeeld vrienden die zeggen ‘als ik iets voor je kan doen, dan zeg je het maar’. De drempel om dan concreet aan te geven welke hulp nodig is, kan dan groot blijven. Uit onderzoek blijkt dat wederkerigheid ervoor zorgt dat iemand eerder hulp vraagt: ‘jij doet voor mij de boodschappen en dan pas ik op jouw kat tijdens de vakantie’. Ook is het belangrijk dat de hulpvrager enige onafhankelijkheid en keuzemogelijkheden overhoudt, dan wordt zijn eigenwaarde niet geschaad. Een app als Huppla kan hierbij helpen, omdat mantelzorgers daarmee niet expliciet om hulp vragen bij vrienden of kennissen. Lees meer over deze app in het artikel ‘Tools: In gesprek over balans’.
‘Meer mantelzorgers ervaren dit’ kan helpen
Als professional kun je ook aankaarten dat anderen het ook moeilijk vinden om om hulp te vragen. Je kunt de mantelzorger vertellen dat de angst of schaamte om om hulp te vragen herkenbaar is voor veel andere mantelzorgers. Dat kan een gevoel van erkenning geven. Het kan ook helpen om iemand in contact te brengen met andere mantelzorgers, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. Zijn er bij jou gemeente al lotgenotenbijeenkomsten? Zo niet, of sluiten ze niet aan bij de behoeften van de mantelzorgers die jij kent, ga dan in gesprek met andere professionals! Kijk of jullie samen een lotgenotenbijeenkomst kunnen opzetten. Vaak zorgen mantelzorgers zelf voor het voortzetten van hun contactmomenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de AMWAHT-methode, speciaal ontwikkeld voor het opzetten van lotgenotencontact met-, door- en voor mantelzorgers met een migratieachtergrond. Is er behoefte aan online lotgenotencontact? Verwijs mantelzorgers bijvoorbeeld door naar www.deeljezorg.nl.