Samen de balans opmaken!

Roos Scherpenzeel

Mantelzorgers: het zijn net mensen. Dat zeg ik weleens gekscherend als het gaat over het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers. Want dat vergeten we wel eens: dat die vijf miljoen mensen die zorgen voor een ander ook behoefte hebben aan ontspanning, tijd voor zichzelf, hun hobby en sociale contacten. Hun eigen leven. Net als iedereen dus. Het bijzondere: mantelzorgers vergeten het zelf ook wel eens. Als professional kun je mantelzorgers helpen om ook aan hun eigen vitaliteit te denken. Dit magazine gaat je daarbij helpen. Het biedt inzichten en handvatten om samen met mantelzorgers de balans op te maken.

Uit onderzoek weten we dat het recept voor het hebben van die balans in het leven voor ieder individu verschillend is. Voor mantelzorgers geldt dat zij er een vaak pittige taak bij hebben die van invloed kan zijn op de balans die zij ervaren. Toch is het niet alleen de pit van de taak die bepaalt of de balans gunstig uitslaat. Het is vaak een combinatie van factoren, zoals zorgzwaarte, de mate waarin je de zorg kunt en wilt delen, andere verantwoordelijkheden zoals werk en gezin.

Samen met professionals uit zorg en welzijn zijn we de afgelopen jaren aan de slag gegaan met de vraag: wat helpt mantelzorgers om in balans te zijn en te blijven? We weten bijvoorbeeld dat het uitmaakt of je jezelf herkent als mantelzorger of dat het uitmaakt of je goed geïnformeerd bent over laagdrempelige vormen van ondersteuning.

We experimenteerden in onze lokale lerende praktijken, samen met mantelzorgers, om de balans bespreekbaar te maken. Zo mooi om te zien dat er verschillende bestaande en minder voor de hand liggende oplossingen zijn gezocht om samen met mantelzorgers keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan een podcast, een mindmap of een handzame mantelzorgcheck.

Ik ben supertrots op de mooie praktijkverhalen, inzichten en tools uit het programma. Met dit magazine willen we jou als lezer mee laten delen. We dagen je uit om – hoe klein het ook is – aan de slag te gaan met wat jou aanspreekt. En samen met mantelzorgers de balans op te maken!

Roos Scherpenzeel
Programmaleider In voor mantelzorg-thuis