Nawoord: Opwaartse druk

Een paar jaar geleden had Movisie een extern adviseur in de arm genomen die meedacht over de koers van Movisie. Zij werkte al jarenlang op strategisch niveau bij een gemeente en één van de eerste dingen die ze mij zei was: 'De databank Effectieve sociale interventies is jullie unique selling point. Op dit vlak hebben jullie geen enkele concurrent.' Ik was aangenaam verrast. Niet alleen omdat de relevantie van de databank zonder enige twijfel werd opgevoerd, maar ook omdat dit vanuit gemeentelijk perspectief kwam. Movisie richtte zich voorheen toch meer op de uitvoerende praktijk en het bevorderen van de benutting van onze kennis door gemeenten behoefde zeker destijds nog heel wat aandacht.

Een voorbeeld van een paar jaar daarvoor was een gesprek met een directeur sociaal domein van een grote gemeente. Hij wilde met ons praten over een 'agenda van effectieve beleidsbeëindiging'. Hij wilde af van de projectencarrousel in de gemeente en stoppen met projecten en interventies die niet werken of waarvan de effectiviteit op zijn minst twijfelachtig is. Hij zocht in ons een partner om de koers te verleggen, gebaseerd op onderzoek. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij hem maar matig konden helpen, aangezien heel veel interventies nog amper op hun werkzaamheid en effectiviteit waren (en zijn) onderzocht.

Mooie voorbeelden uit de nog korte geschiedenis van de databank Effectieve sociale interventies. Na een periode van pionieren met af en toe forse scepsis over de waarde van het werk aan de databank, zijn wij als Movisie bijzonder trots met de geboekte resultaten. De databank heeft ontegenzeggelijk zijn weg gevonden in praktijk, beleid en onderwijs. Bij gemeenten staat het belang van 'samen doen wat werkt' meer en meer op de agenda, zo leert het enthousiasme en de grote opkomst tijdens het congres Doen wat werkt in het sociaal domein in maart 2020. Er is flink bijgedragen aan kwaliteitsverbetering van tal van aanpakken in het sociaal domein.

De databank heeft ontegenzeggelijk zijn weg gevonden in praktijk, beleid en onderwijs

Op deze plek wil ik graag iedereen die op een of andere wijze aan dat succes heeft bijgedragen heel hartelijk danken. Dat geldt natuurlijk voor de vele medewerkers bij Movisie, die met veel creativiteit, inzet en volharding op tal van manieren hebben gewerkt aan de kwaliteitsverbetering van interventies in het sociaal domein. Maar dat geldt zeker ook voor vele anderen die hierbij betrokken waren, zoals de gedreven en ambitieuze interventie-ontwikkelaars. Dat geldt voor de mensen die aan de wieg van de databank stonden, waarbij ik Wil van der Steuijt, destijds werkzaam bij het ministerie van VWS, met name wil noemen. Haar grote geloof in het belang van de databank en de financiering daarvan door het Rijk, maar ook haar rol als kritisch meedenker, is van onschatbare waarde geweest.

Mijn dank gaat ook uit naar de leden van de diverse commissies die ons prikkelden en steunden. Het zijn teveel mensen die daarin hebben gezeten om allemaal te noemen, maar wij prijzen ons in het bijzonder gelukkig met Godfried Engbersen - eminent sociaal wetenschapper - die onze erkenningscommissie voorzit. En ten slotte dank ook aan de collega's van het Samenwerkingsverband Effectieve interventies, waarmee wij steevast samen optrekken. Pittige discussies worden niet geschuwd en dragen bij aan verbetering van ieders werk.

De databank Effectieve sociale interventies is natuurlijk geen doel op zich. Wij hopen hiermee bij te dragen aan kwaliteitsverbetering van de aanpak van sociale vraagstukken, om daarbij iedereen te helpen die zich inzet voor duurzame verbetering van mensen in kwetsbare posities. De opwaartse druk die wij zo vanuit onze kennisfunctie uitoefenen, houden wij graag nog geruime tijd vol. Op naar de volgende tien jaar!

Saskia Keuzenkamp, directeur Kennis en innovatie van Movisie

Foto: 123RF