Van Wijk naar Werk

het Wijkcurriculum van Delfshaven Coöperatie

Veerkracht en dynamiek

Rotterdam West heeft te kampen met een veelomvattende problematiek: 25% werkloosheid, 80% van de inwoners met een migratieachtergrond, een stijgende en stapelende schuldenproblematiek en een lange strijd tegen drugshandel en -overlast. Het is een van de lastigste stedelijke omgevingen in Nederland. Tegelijkertijd laat de wijk een enorme diversiteit, veerkracht en dynamiek zien. Er zitten veel creatievelingen en makerspaces en andere initiatieven die nu al met de next economy bezig zijn. De Delfshaven Coöperatie is gevestigd in dit gebied en helpt mensen op een innovatieve manier om de kloof met de arbeidsmarkt te verkleinen. Zij maken gebruik van lokale initiatieven en ondernemingen die workshops, cursussen en trainingen aanbieden aan mensen uit de wijk met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen kunnen hun eigen route van wijk naar werk uitstippelen met behulp van wijkleerroutes: het wijkcurriculum. In deze sessie deelt de Delfshaven Coöperatie hun ervaringen en aanpak. Maak kennis met de unieke methode van het Wijkcurriculum!

Ketensamenwerking

Hoe kunnen initiatieven in de wijk ingezet worden in een ketensamenwerking van de wijk naar reguliere programma's zoals Wijkgericht werken van de gemeente?

Inzetten juist op wat bewoners en de wijk(initiatieven) onderling voor elkaar kunnen betekenen. Individuele aandacht om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen met de eerste, kleinste stap die iemand kan zetten. Na die eerste stap iemand niet loslaten maar er naast blijven staan zodat zodra iemand de volgende kleinste stap kan zetten. Samen met de initiatieven zorgen voor een duurzame in en uitstroom van vrijwilligers bij de initiatieven. Zodat de vrijwilligers steeds vrijwilligerswerk kunnen doen waarmee ze een volgende stap kunnen zetten wanneer ze zo ver zijn.

Onder de noemer West Practice werken we nu drie jaar met de diverse wijkpartners aan het doorontwikkelen van deze denk- en werkwijze.

Van Wijk naar Werk, het Wijkcurriculum

Daarbij zijn er een paar belangrijke uitgangspunten (waarden) die we hanteren danwel naar streven, die regelmatig botsen met institutionele partners.

Flexibiliteit en maatwerk

De behoeftes en capaciteiten van bewoners staan centraal en zijn leidend. Dat betekent flexibiliteit en maatwerk; deeltijdbijstand, bijverdienen in de bijstand Organisaties, initiatieven en partners bieden een integraal programma en regime voor begeleiding, opleiding, stage, leerwerkplek. Een paraplu over de versnippering. Mensen (en de wijk) hebben de veerkracht om zelf externe schokken op te vangen. Dat betekent een robuuste sociale infrastructuur, geldstromen naar de wijk en lokaal (probleem/kans)eigenaarschap. Alle werkzaamheden in de wijk die maatschappelijk meerwaarde ontlenen aan het feit dat deze door wijkbewoners gedaan kunnen worden, worden lokaal inbesteed. Aan externe partijen die werk in de wijk doen vragen we een SROI van 10% en ipv 1 jaar drie jaar. Een centrale plek (voor de duurzaamheid liefst verbonden aan een lokaal initiatief) waar mensen en initiatieven terecht kunnen voor vragen over werk en brede communicatie over de programma's, de mensen en de resultaten zorgen voor laagdrempeligheid en buzz

Tijdens de workshop nemen we jullie mee in ons proces en bespreken we zowel het gedachtegoed en hoe zich dat doorontwikkeld heeft, wat we aan fouten gemaakt hebben en wat we daar van geleerd hebben.

Duurzame wijkontwikkeling

De Delfshaven Coöperatie is een bewonersinitiatief in Rotterdam Delfshaven, begonnen in de wijken Bospolder Tussendijken maar met wortels in heel Delfshaven. We werken als lijm tussen de voegen in de ongelijksoortige samenwerkingsverbanden die we in de wijk kennen. Waarbij we steeds inzetten op versterken van het informele netwerk en zorgen dat de stem van de wijk gehoord wordt in settings waar bewoners niet vanzelfsprekend aan tafel zitten.
De wijkeconomie en het versterken van de economische positie van de individuele bewoner is wat ons betreft een belangrijke hefboom voor duurzame wijkontwikkeling.

Voor een beeld van wat we doen: http://delfshavencooperatie.nl

Door: Robbert de Vrieze en Milja Kruijt