Bevorderen van eigen regie van cliënten

Toolkit voor hulpverleners

11 april 2018

Wil je in je werk als hulpverlener aansluiten bij de eigen regie van je cliënt? Wil je handvatten die jou helpen mensen zeggenschap te laten hebben en houden over hun leven? In de Toolkit vind je informatie over instrumenten en methoden die je als hulpverlener kan gebruiken.

Eigen regie bevorderen is een proces. In dit proces kun je gebruik maken van instrumenten die jou als hulpverlener helpen. In de toolkt zijn de methoden en instrumenten onderverdeeld in vijf doelen die horen bij dat proces: 

  • Zelfinzicht van hulpvragers vergroten / vraag verhelderen
  • Persoonlijk plan opstellen
  • Netwerk betrekken/versterken
  • Regieversterkend begeleiden
  • Vaardigheden hulpverlener vergroten

Ga naar de toolkit

Meer leren?

Leren regieversterkend te werken vraagt ook een proces van de hulpverlener zelf. Wij helpen je graag om grip te krijgen op deze manier van werken. Ben je niet bekend met deze werkwijze, of wil je op een snelle manier meer te weten komen, bekijk dan deze minicursus Werken vanuit Zelfregie. Je koppelt de theorie aan een eigen cliënt. Zo krijg je inzicht in mogelijkheden en dilemma's.

Leer je beter samen met anderen? Dan kun je deelnemen aan onze cursus Motiverende gespreksvoering en zelfregie. Die kun je individueel en als team volgen. Je wisselt gedachten en ervaringen uit met collega-professionals. Samen met een acteur oefen en ervaar je hoe werken vanuit eigen regie in de praktijk vorm krijgt.