Een hulpvraag verduidelijken met een inspiratiefiguur

Heeft een cliënt een persoon die een voorbeeld voor hem is? Iemand die hem inspireert? Het antwoord geeft aan wat belangrijk voor hem is en welke verlangens hij heeft.

Vragen aan de cliënt wie hem inspireert en wie hij bewondert helpt om te ontdekken wat belangrijke waarden voor hem zijn. Daarna kan de cliënt samen met u als hulpverlener dit inzicht vertalen naar doelen waar hij aan wil werken. Het is de kunst de verlangens en doelen te vertalen naar plannen en concrete acties.

Door de waarden en doelen van de cliënt helder te krijgen, kunt u de hulpvraag beter bepalen. Daarmee draagt u bij aan de eigen regie van de cliënt.

Hoe werkt de Inspiratiefiguur?

De werkvorm is simpel: u vraagt wie een inspiratiefiguur is voor de cliënt. Vaak is dit een bekend of beroemd persoon. Het is belangrijk dat u vervolgens doorvraagt. U kunt bijvoorbeeld doorgaan met:

  • Waarom is deze persoon een inspiratie voor jou?
  • Welke kenmerken bezit deze persoon die je zelf ook bezit of zou willen hebben?
  • Wat betekent deze persoon voor jou?
  • Welke waarden herken je in deze persoon en wat betekent dat voor jou?
  • Zijn er dingen die deze persoon kenmerken waar je zelf aan zou willen werken?

Soortgelijke instrumenten vindt u in de Toolkit Werken aan eigen regie. Een toolkit met hulpmiddelen en informatie voor hulpverleners die de eigen regie van cliënten willen bevorderen.