Implementatie-Quickscan

Er zijn steeds meer goed doordachte en goed beschreven sociale interventies en aanpakken in het sociale domein. Een goede zaak, want daarmee kunnen sociale vraagstukken zoals eenzaamheid en armoede effectiever en efficiënter worden aangepakt. Maar daarvoor is het wel nodig dat deze interventies ook worden toegepast in de praktijk.

Alhoewel er geen pasklaar recept voor succesvolle implementatie is, zijn er wel een aantal activiteiten en factoren waarvan uit de literatuur blijkt dat deze bijdragen aan succesvolle implementatie. Via de Implementatie-Quickscan krijg je als ontwikkelaar snel inzicht in welke van deze activiteiten en factoren al voldoende worden ingezet en welke nog voor verbetering vatbaar zijn.

Toolkit Implementatie
De Implementatie-Quickscan is één van de tools uit de toolkit Implementatie voor interventie-ontwikkelaars en organisaties. Met deze toolkit wil Movisie interventie-ontwikkelaars en organisaties helpen bij het succesvol verspreiden en implementeren van sociale interventies. Je vindt in deze toolkit informatie over elke fase van het implementatieproces, aangevuld met handige tips en checklists.
Wat werkt bij de implementatie van sociale interventies
Implementatie vraagt om maatwerk, er bestaat geen kant-en-klare aanpak die altijd werkt, zo luidt de bevinding van Movisie-onderzoekers Van der Zwet en de Groot. In dit Wat werkt bij-dossier staan de belangrijkste ingrediënten voor succesvolle implementatie beschreven.