Lespakket om seksuele diversiteit op scholen voor primair onderwijs bespreekbaar te maken

LEF-kist voor primair onderwijs groep 1-8

2 november 2016

LEF Kist bevat tal van materialen voor schoolleerlingen met het doel dat kinderen al vanaf 4 jaar leren dat niet iedereen automatisch hetero is. Dat het belangrijk is om jezelf te kunnen zijn op school en in de maatschappij. Dat er ook gezinnen bestaan met twee vaders of twee moeders. Voor elk leerjaar is er een leeftijdsgeschikt pakket aan leermiddelen. Naast aandacht voor LHBT zijn er lessen die gaan over andere religies, arm/rijk, culturen en vluchtelingen.

Wat is het en wat doet het?

De LEF-kist voor het basisonderwijs is gevuld met lessen en boeken over (seksuele) diversiteit, liefde, vriendschap en over het LEF hebben om jezelf te zijn en voor een ander op te komen. In de kist zitten vijf lessen per groep, die de leerkrachten zelf aan hun klas geven. De lessen zijn kort, simpel en duidelijk beschreven, zodat de voorbereiding niet veel tijd kost. Bij elke jaargroep hoort een (prenten)boek dat de lessen aanvult. De school kan zelf bepalen wanneer de lessen per jaargroep worden gegeven. Een geschikte week is bijvoorbeeld de Week van de Lentekriebels of de Week van Respect.

Wat levert de tool op?

Lessen met de LEF kist levert op dat kinderen leren dat de samenleving divers van samenstelling is. Dat meisjes op jongens kunnen vallen, maar dat meisjes op meisjes kunnen vallen, of jongens op jongens, of misschien wel op allebei. Of dat iemand niet weet wat ie is. Je kunt een jongen zijn, maar eigenlijk voel je je een meisje. Dat er niet alleen gezinnen zijn met een vader en een moeder, maar dat twee vaders of twee moeders ook voor komt. En dat er in de samenleving plek is voor iedereen. En dat je daar zelf ook wat aan kunt doen.

Hoe werkt het?

Elke jaargroep krijgt een prentenboek of voorleesboek dat over diversiteit gaat. De leerkracht geeft gedurende het jaar vier keer een les van ca. 1 uur. Er worden afwisselende werkvormen gebruikt, zoals rollenspel, knutselen, schrijven, kringgesprek. De laatste les is een LEF-dag voor de hele school. Op LEF-dag wordt afgesproken dat iedereen zichzelf mag zijn en dit laat zien d.m.v. kleding en haardracht. Niemand mag een ander uitlachten of pesten, het draait om respect. Daarna is het de bedoeling dat elk kind zichzelf kan blijven, de angst om anders te zijn is doorbroken.

Wat zijn de succesfactoren?

Succesfactoren zijn:
- Leuke boeken over diversiteit die aanspreken door de verhalen en de plaatjes.
- Duidelijke, compacte lessen, die niet veel voorbereiding vragen van de leerkracht.
- Een doorgaande lijn voor kerndoel 38 groep 1-8.
- Na aanschaf houdt de school de LEF-kist en kan men jaren vooruit met de lessen.
- Leverbaar door het hele land.
- Inzet social media.
- Kinderen worden blij van deze lessen.

Met wie wordt samengewerkt?

Schiedams LEF werkt samen met de gemeente Schiedam, gemeente Capelle a/d IJssel, Stichting School en Veiligheid Gay & School, LHBT-ambassadeurs van Schiedam en Capelle a/d IJssel, Movisie.

Iets voor u?

Wilt uw basisschool structurele aandacht besteden aan (seksuele) diversiteit, zoals bedoeld in SLO-doel 38? (Dit is sinds 2012 verplicht), dan is de LEF-kist vol afwisselende lessen over respect, diversiteit, liefde en vriendschap, opbouwend van voor groep 1 t/m groep 8 wellicht iets voor uw school.
Meer informatie over de LEF-kist is te vinden op ondergenoemde website

Website

schiedamslef.nl

Evaluatie

Het project is op papier geƫvalueerd door 5 pilotscholen in Schiedam en die waren erg enthousiast. Ze vonden de lessen out-of-the-box en het gaf de kinderen een goed gevoel om zich te uiten over het 'anders' zijn. De lessen droegen bij aan positieve groepsvorming en respect voor elkaar.

Uitvoerende organisatie

Schiedams LEF
E-mail: schiedamslef@gmail.com
Telefoon: 0641722685