Meet belasting door mantelzorg

Meetinstrument Caregiver Strain Index

30 juni 2016

Is een mantelzorger wel of niet overbelast? Kom erachter met de Caregiver Strain Index (CSI). Voordeel van dit instrument is dat het invullen nog geen vijf minuten kost.

Wat levert de Caregiver Strain Index op?

De CSI biedt veel voordelen omdat het kort en gemakkelijk af te nemen is. Het instrument is binnen de CVA-revalidatie in heel Nederland toegepast en is daarnaast ook bruikbaar voor andere patiëntgroepen, zoals ALS en mensen met een neuromusculaire ziekte.

Hoe werkt de Caregiver Strain Index?

De CSI is internationaal één van de meest gebruikte meetinstrumenten om belasting door mantelzorg te meten. Het bestaat uit dertien vragen die een mantelzorger met ja of nee beantwoordt. Als de mantelzorger regelmatig de lijst invult, bijvoorbeeld maandelijks, ontstaat een beeld van de belasting op langere termijn.

De CSI is bestudeerd door dr. Anne Visser-Meily, revalidatiearts bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zij heeft voor de Nederlandse Hartstichting een onderzoek gedaan naar mantelzorgers van mensen die een CVA hebben gehad. Bij dit onderzoek zijn richtlijnen geschreven voor de ondersteuning van mantelzorgers. De CSI is wetenschappelijk gevalideerd.

Ontwikkelaar

B. Robinson (1983)

Downloads

Meetinstrument-belasting-CSI-met-instructie.pdf 115.54 KB