Seksuele diversiteit onderwerp op basisschool

Pabo-module Homolesbi op school

17 mei 2016

Aspirant leraren leren hoe ze dit onderwerp een plaats kunnen geven in hun stageklas en straks als groepsleerkracht. Ofwel, hoe aandacht voor seksuele diversiteit hoort bij een professionele houding als leerkracht.

Wat levert Homolesbi op?

Aankomende leerkrachten van basisscholen leren de boodschap over te dragen dat seksuele diversiteit vanzelfsprekend is. Zo kunnen ze vooroordelen en discriminatie verminderen tegenover homo’s, lesbo’s en bi- of transseksuelen.

Hoe werkt Homolesbi op school?

Met opdrachten en oefenvormen werkt de aankomende leerkracht aan een prettig schoolklimaat voor iedereen. Voor de leerlingen, maar ook voor collega’s en de ouders. Hoe kunt u als leerkracht seksuele diversiteit een plaats geven in de lessen? Door terloops te laten zien dat er meer gezinsvormen zijn dan die volgens de vader-moeder-kind formule, door te reageren op scheldwoorden en door leermiddelen te kiezen waarin seksuele diversiteit voorkomt.

De module bestaat uit drie online onderdelen:

  • In de Spiegel
    U neemt uw eigen houding en persoonlijke geschiedenis onder de loep: Hoe bent u opgegroeid, met welke beelden over jongens en meisjes en over seksuele diversiteit? Verken uw eigen grenzen, hoe ziet u uzelf? U experimenteert met uiterlijk en houding.
  • Zit dat zo?
    Heb je echt homoseksuele pinguïns en schapen? Op welke leeftijd weten kinderen of ze hetero zijn, bi of homo? Of is die scheiding niet altijd zo strikt? En wat vinden ouders er van als een leerkracht de boodschap overdraagt dat seksuele diversiteit normaal is? U test uw kennis over seksuele diversiteit. En u komt achter de meest voorkomende vooroordelen en misvattingen.
  • Op school
    U scherpt uw vaardigheden als toekomstige onderwijsprofessional en u breidt uw handelingsrepertoire uit, zowel op de pabo als op de basisschool. Hoe kunt u het beste reageren als kinderen elkaar voor ‘homo’ uitschelden? U denkt na over uw reacties op weerstanden van ouders. Het klimaat op school komt aan bod: is het homovriendelijk en wat kan beter? U krijgt inspirerende casussen en lesvoorbeelden voorgelegd en ontdekt lees- en prentenboeken waarin seksuele diversiteit voorkomt. Tenslotte ontwerpt u zelf een les, bijvoorbeeld over de liefde.

Website

www.homolesbiopschool.nl

Uitvoerende organisatie

EduDivers, kenniscentrum onderwijs en seksuele diversiteit.
www.edudivers.nl

Ontwikkelaar

Contact

EduDivers, kenniscentrum onderwijs en seksuele diversiteit
E info@edudivers.nl