Met de Triadekaart zorg afstemmen met naasten

Weten wie wat doet

25 april 2018

Met de triadekaart kun je in de driehoek cliënt-naasten-hulpverlener de zorg rond mensen die psychotisch zijn bespreken en afstemmen. Zo weet je met elkaar wie wat doet. De triadekaart maakt het bespreken van deze samenwerking makkelijker.

Wat levert het op?

Het gesprek over het afstemmen van de zorg is gemakkelijk door de kapstok van de Triadekaart. Voor zowel de cliënt, als zijn naasten als de betrokken hulpverleners is duidelijk wie wat doet. Het voorkomt miscommunicatie.

Hoe werkt de Triadekaart?

De cliënt, familie en de hulpverlener kruisen ieder voor zich aan over welke taken zij het graag willen hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand bereid is deze taak op zich te nemen. Het kan ook zijn dat de betreffende taak juist door niemand wordt gedaan of door de ‘verkeerde’ persoon. Op de kaart staan onderwerpen die gericht zijn op de medische situatie (wie houdt bijvoorbeeld oog op signalen die wijzen op een terugkerende psychose) en praktische zaken als het schoonhouden van de woning of financieel beheer.

In het ‘triadegesprek’ neem je gedrieën de aangevinkte punten door en maak je afspraken over het vervolg en over de ondersteuning. De kaart dient daarbij als handige agenda voor het gesprek. Op de kaart is ruimte om vervolgafspraken op te schrijven.

De Triadekaart:

  • is een kapstok om met elkaar in gesprek te komen
  • maakt concreet wat naasten wel én niet aan de zorg bijdragen
  • maakt duidelijk welke ondersteuning zij daarbij zelf nodig hebben
  • signaleert taken die blijven ‘hangen’
  • geeft door de tijd heen een beeld van het verloop

Download de Triadekaart:

Triadekaart-2015-6e-druk.pdf 105.11 KB

Wat zijn de succesfactoren?

Naasten van mensen die psychotisch zijn, zijn bij de zorg betrokken. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het bestaan van de cliënt, wat de zorg verbeterd. Het is dus belangrijk om naasten te laten meedenken en meewerken in de zorg voor mensen met psychosen.

Ontwikkelaar

De Triadekaart is ontwikkeld door Ypsilon, de vereniging van familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.

Uitvoerende organisaties

De triadekaart wordt in meer dan 25 instellingen aangeboden aan familie en patiënten. Familieleden kunnen ook zelf vragen om het gebruik van de kaart, ook al werkt de organisatie er niet mee. De crisiskaart - die duidelijk maakt wat wie kan doen in het geval van een crisis - wordt ook veel gebruikt naast deze kaart.

Meer weten?

Lees meer over de triadekaart op www.ypsilon.org/triadekaart

Werken met de triadekaart?

Losse exemplaren zijn te bestellen via de webwinkel. Instellingen die interesse hebben om de kaart zelf te gaan verspreiden kunnen via een aparte pagina bestellen. Wie de kaart in zijn instelling wil gaan gebruiken leest hier meer over de voorwaarden, kosten en ondersteuning vanuit Ypsilon.