Tools en aanpakken gericht op de ouder wordende samenleving
Onze ouder wordende samenleving vraagt een andere manier van werken van professionals en beleidsmakers in het sociaal domein. Sociaal werkers spelen een belangrijke rol als het gaat om participatie, preventie en het verbinden van mensen. Doel is een samenleving waarin iedereen zo lang en optimaal mogelijk mee kan blijven doen. Maar hoe creëer je dat? En wat is effectief? Op deze pagina vind je tools en aanpakken passend bij de ouder wordende samenleving.
Ken de wensen van ouderen
Bij het maken van aanbod en beleid is het belangrijk ouderen écht te betrekken. Investeren in het ophalen van wensen en behoeften van ouderen, loont. Niet alleen omdat het leidt tot een meer pas-send aanbod, maar ook omdat er gebruik gemaakt kan worden van de talenten van ouderen. Het van belang goed in beeld te hebben wat hun wensen zijn en een overzicht te hebben van de lokale cijfers. De afgelopen jaren heeft Movisie hiervoor een aantal praktische tools en aanpakken met de lokale praktijk en ouderen zelf ontwikkeld. Daarbij is het oog hebben voor ouderen in een kwetsbare positie extra belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, sociaal netwerk, zingeving, mobiliteit. gezondheid, financiële situatie of laaggeletterdheid.
Bekijk hier de toolkit over hoe we ouderen beter bereiken en betrekken we ouderen. Met praktijkvoorbeelden uit Almere, Ouder-Amstel en Harderwijk
Lees hier de nieuwe verkenning Ruimte voor invloed. Wat kunnen gemeenten doen om ook de stemmen van ‘ongeziene’, ‘onbehaagde’ en ‘onzichtbare’ burgers beter te horen? Daarover gaat de verkenning Ruimte voor invloed, verkenning van mogelijkheden voor meerstemmigheid in lokaal beleid.
Investeer in zorgzame buurten
Een zorgzame buurt is een buurt waarbij jong en oud samenleven, bewoners elkaar kennen en helpen, waar zorgbehoevende mensen en mantelzorgers ondersteuning krijgen en waar diensten en voorziendingen toegankelijk en beschikbaar zijn. Daaraan ten grondslag ligt een sterke sociale basis. Het zorgdragen voor het toegankelijk maken van formele en informele activiteiten en voorzieningen gericht op het elkaar ontmoeten en ondersteunen, ontplooien en ontspannen die zorgen dat iedereen ongeacht leeftijd of zorgbehoefte kunnen samenleven en meedoen.
Lees hier over wat de sociale basis precies is
Lees hier over de sociale basis voor ouderen
Integraal samenwerken, wat werkt
In de wijk werken sociaal professionals steeds intensiever samen met andere professionals om mensen met verschillende vragen en behoeftes goed te kunnen helpen. Doel is passende zorg en ondersteuning dichtbij huis. Hoe organiseer je dit soepel en wat werkt het beste voor de bewoner?
- Lees hier over de Werkzame elementen bij integraal werken
- Bekijk hier de Toolbox: Samen met inwoners werken aan een betere toegang
- We ontwikkelde een e-learning, specifiek voor het werken met ouderen in een kwetsbare positie. Ga hier naar de e-learning Spil in de wijk.
Informele zorg goed geregeld
Een groeiende groep 65-plussers geeft en ontvangt mantelzorg. Gemeenten hebben de wettelijke taak mantelzorgers te ondersteunen en zij doen dit met uiteenlopende voorzieningen. Hierbij komen verschillende beleidsterreinen zoals welzijn, ruimtelijke ordening en werk & inkomen samen. Goed beleid rondom informele zorg maken kan daardoor lastig zijn. De Woudlopersgids informele zorg. biedt handige overzichten en tools voor beleidsadviseurs die integraal beleid rond informele zorg op willen stellen.
Bewezen interventies
In de sociale sector zijn veel methoden ontwikkeld om vraagstukken slagvaardig aan te pakken. In de databank Effectieve sociale interventies vind je alle beschikbare informatie over interventies gericht op ondermeer het versterken van de sociale basis en ouderen.
‘Wat werkt’ dossiers
Movisie heeft ook ‘wat werkt’ dossiers over deze thema's. De dossiers geven informatie over werkzame factoren bij de aanpak van sociale vraagstukken, gebaseerd op de laatste stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur. Zoals wat werk bij de aanpak van eenzaamheid, mantelzorg, samenlevingsopbouw of bij culturele interventies. Bekijk hier de dossiers:
- Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid
- Wat werkt bij mantelzorgondersteuning
- Wat werkt bij samenlevingsopbouw?
- Wat werkt bij culturele interventies voor ouderen