In gesprek over eenzaamheid

Omgaan met eigen schroom of weerstand

Rondom eenzaamheid en sociaal isolement heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken. Voor jou als professional of vrijwilliger in het sociale domein ligt hier een mooie uitdaging.

Uit onderzoek blijkt dat professionals en vrijwilligers in het sociale domein vaak schroom en/of weerstand ervaren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ze zijn bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen.

In deze training besteden we aandacht aan de  eigen schroom en weerstand. Dit doen we door zicht te krijgen op eigen belemmerende gedachten en deze om te zetten naar helpende gedachten.

Bekijk ook het handboek

Locatie: Movisie, Utrecht
Prijs: €445,- inclusief lunch en materiaal

Interesse in deze training? Geef dit geheel vrijblijvend door aan het Trainingsbureau van Movisie. Dat kan telefonisch of via een e-mail. Bij voldoende belangstelling plannen we een datum in en kun je aangeven of je deel wil nemen. Neem voor meer informatie contact op met Martha Talma.

Voor wie?

Professionals en vrijwilligers in het sociaal domein.

Beoogde resultaten

Na deze training:

  • Ken je verschillende vormen van eenzaamheid en het proces van vereenzamen;
  • Heb je gereflecteerd op je eigen referentiekader en eigen houding ten opzichte van eenzaamheid;
  • Heb je (meer) inzicht gekregen in je eigen schroom en/of weerstand om eenzaamheid te bespreken;
  • Weet je hoe je schroom en weerstand kunt overwinnen met helpende gedachten en erkenning kunt geven aan je eigen gevoel;
  • Heb je geoefend met het verbinden en erkennen van de eenzaamheid van de ander.

Meer interesse in een train-de-trainer?

In gesprek over eenzaamheid wordt ook aangeboden als een Train-de-trainer. Bekijk voor meer informatie en aanmelding: Train-de-trainer In gesprek over eenzaamheid.