Trainingen om eenzaamheid bespreekbaar te maken

Movisie heeft trainingen ontwikkeld over het bespreekbaar maken van eenzaamheid voor professionals, vrijwilligers en trainers. Hiermee willen we handvatten bieden om eenzaamheid vanuit een rustige en open houding bespreekbaar te maken.

Train-de-trainer In gesprek over eenzaamheid

Movisie biedt trainers een train-de-trainer aan zodat ze zelfstandig de onderstaande trainingen kunnen uitvoeren. De train-de-trainer duurt 3 dagen. De mensen die de train-de-trainer behorend bij de training ‘Verbinden met eenzaamheid’ al hebben gevolgd, kunnen zich voor een verkorte versie van 2 dagen inschrijven.

A. Training ‘Verbinden met eenzaamheid’

In deze training besteden we aandacht aan de verbinding met de eigen schroom en weerstand om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Professionals en vrijwilligers zijn vaak bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen. In het handboek vind je de informatie die je nodig hebt om de training voor te bereiden en uit te voeren. Onderaan deze pagina download je ook de presentatie, kaarten, folder en de printversie van de folder.

B. Training ‘In gesprek over eenzaamheid’

Deze training is een vervolg op de training ‘Verbinden met eenzaamheid’. We gaan in op vijf stappen die handvatten geven om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken én te verkennen wat mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren. Bij deze training hoort ook een handboek en een routekaart. Het doel is uiteindelijk dat aanhoudende gevoelens van eenzaamheid worden gesignaleerd en dat er met aandacht over gesproken wordt.

Inschrijven voor train-de-trainer A + B (3 dagen)

Inschrijven voor train-de-trainer B (2 dagen)

Downloads bij training A

Downloads bij training B