Cultuursensitief werken met het Vlaggensysteem

8 juni 2018

Algemeen

Twee meiden van 13 onderzoeken elkaars lichaam op de slaapkamer. Ze vinden het allebei fijn.
Drie kinderen van 3 spelen doktertje bij iemand thuis.

Allemaal voorbeelden van gezond seksueel gedrag. Maar wat als (een deel) van de kinderen in deze voorbeelden uit een cultuur, religie of sociale klasse komt waar de normen en waarden op het gebied van seksualiteit anders zijn? Is dit dan nog seksueel gezond gedrag? En wat als jij als professional het nog steeds gezond seksueel gedrag vindt, maar de ouder roept “Dat is in mijn cultuur anders” en daarmee het gesprek over seksualiteit en de seksuele opvoeding van zijn/haar kind uit de weg gaat?

Veel professionals die werken met het Vlaggensysteem komen dit in de praktijk tegen. Buiten de Lijnen (2016) en het Vlaggensysteem Residentiële Jeugdzorg bieden extra handvatten om cultuur sensitief te werken met het Vlaggensysteem. In deze module staat deze manier van werken met het Vlaggensysteem centraal.

De module is gebaseerd op de recente doorontwikkelingen van Buiten de lijnen en het Vlaggensysteem voor de Residentiele Jeugdzorg.

Datum: 8 juni 2018 van 13.00 uur tot 17.00 uur, waarvan 3 uur met een actrice.
Sluitingsdatum inschrijving: 28 mei 2018
Locatie: Movisie, Catharijnesingel 47, Utrecht
Prijs: 400,- euro
Accreditatie: U krijgt een bewijs van deelname zodat u accreditatiepunten kunt aanvragen in de vrije ruimte.

Inhoud

In deze training leer je:

  • dat je het Vlaggensysteem prima kunt gebruiken bij de beoordeling van seksueel gedrag van kinderen en jongeren met een andere culturele, klasse en/of religieuze achtergrond.
  • dat culturele achtergrond op zich geen risicofactor is voor het meemaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • Welke factoren vanuit cultuur, religie en klasse de kwetsbaarheid op seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen vergroten.
  • Hoe je het gesprek aangaat met behulp van het Vlaggensysteem.

Werkwijze

Eigen waarden en normen komen aan bod. In deze module wordt daadwerkelijk geoefend (met een actrice) met het bespreken van seks en intimiteit met kinderen, jongeren en hun ouders. In de module is aandacht voor een gendersensitieve benadering

Deelnemers lezen vooraf aan de training Buiten de Lijnen.

Voor wie

Deze modele is voor professionals die de basistraining Vlaggensysteem of de Train-de-trainer Vlaggensysteem gevolgd hebben. De basistraining moet door een gecertificeerde trainer gegeven zijn.

U krijgt een bewijs van deelname zodat u punten kunt aanvragen in de vrije ruimte.

De uitgebreide module 'Cultuursensitief werken met het Vlaggensysteem' (6 contacturen) is geaccrediteerd en als maatwerk training af te nemen. Neem hiervoor contact op met Wendela Wentzel.

Trainer

Anoushka Boet, Wendela Wentzel en actrice