In gesprek over eenzaamheid

14 juni 2018

Algemeen

Rondom eenzaamheid en sociaal isolement heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken. Voor jou als professional of vrijwilliger in het sociale domein ligt hier een mooie uitdaging.

In deze training van een dag leer je om te gaan met je eigen schroom om eenzaamheid te bespreken en je te verbinden met (de eenzaamheid van) de ander.

Datum: donderdag 14 juni 2018 van 10.00 tot 16.00 uur
Locatie: Movisie, Utrecht
Prijs: € 445,- inclusief koffie/thee, lunch en materiaal

Inhoud

Uit onderzoek blijkt dat professionals en vrijwilligers in het sociale domein vaak schroom en/of weerstand ervaren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ze zijn bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen.

In deze training besteden we aandacht aan de verbinding met de eigen schroom en weerstand. Dit doen we door zicht te krijgen op eigen belemmerende gedachten en deze om te zetten naar helpende gedachten. Daarnaast doen we het door het eigen gevoel van schroom en/of weerstand te erkennen. Als dat gevoel er mag zijn, ontstaat ook een opening om de verbinding met gevoelens van eenzaamheid van de ander te maken en de ander in dat gevoel te erkennen.

Na deze training:

  • Ken je verschillende vormen van eenzaamheid en het proces van vereenzamen;
  • Heb je gereflecteerd op je eigen referentiekader en eigen houding ten opzichte van eenzaamheid;
  • Heb je (meer) inzicht gekregen in je eigen schroom en/of weerstand om eenzaamheid te bespreken;
  • Weet je hoe je schroom en weerstand kunt overwinnen met helpende gedachten en erkenning kunt geven aan uw eigen gevoel;
  • Heb je geoefend met het verbinden en erkennen van de eenzaamheid van de ander.

Voor wie

Professionals en vrijwilligers in het sociaal domein.

Trainer

Maryse den Hollander en Martha Talma