Herkennen van suïcidaal gedrag onder multiculturele meiden

Algemeen

Hoe herkent u suïcidaal gedrag onder multiculturele meiden? Wat kunt u als professional of vrijwilliger doen als u het vermoeden hebt dat een meisje suïcidaal gedrag vertoont? En hoe kunt u meiden helpen en doorverwijzen? Deze training biedt u handvatten.

Datum: op aanvraag
Locatie: incompany
Prijs: op aanvraag

Tip: bekijk de publicatie Als meiden geen uitweg meer zien

Inhoud

Suïcidepogingen komen bij meiden van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst vaker voor dan bij andere bevolkingsgroepen. Ook meiden uit bijvoorbeeld traditionele Marokkaans, Irakese, Somalische, Koerdische, Pakistaanse of Afghaanse gezinnen, hebben ermee te maken. Het moeten hooghouden van de familie-eer is niet altijd vol te houden. Ook conflicten thuis en het gebrek aan bewegingsvrijheid spelen een cruciale rol in het suïcidale gedrag. Meiden kunnen zodanig in de knel komen, dat ze geen uitweg meer zien. Soms willen ze dood, vaker willen ze gewoon niet meer op deze manier verder. Belangrijk is dat deze meiden – en hun problemen – op tijd gezien worden en dat ze doorverwezen worden naar de juiste hulp.

Deze training helpt u om deze meiden en hun problemen op tijd in beeld te krijgen. U krijgt inzicht in wat u zelf kunt doen en hoe u hen kunt doorverwijzen naar de juiste hulp. De training is interactief en praktisch van aard. Er wordt onder andere gewerkt met casusbespreking, bezinningsopdrachten, filmfragmenten en groepsopdrachten. We bevelen een training van minimaal 2 dagdelen aan om voldoende resultaat te kunnen behalen.

Eindresultaat

  • De training biedt concrete handvatten om:
  • Suïcidaal gedrag te signaleren;
  • De achterliggende problematiek aan te pakken;
  • Meiden te begeleiden naar de juiste hulp.

Voor wie

(School)maatschappelijk werkers, leerlingenbegeleiders, vertrouwenspersonen, jongerenwerkers, docenten en andere professionals die werken met jongeren in onderwijs en/of welzijn.

Trainer

Hanneke Felten