Staying Alive: voorkomen van zelfmoord onder LHBT-jongeren

Algemeen

Jongeren met lesbische, homo- bi of transgender gevoelens zijn kwetsbaar. Vooral als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld pesten, discriminatie en geweld. Zelfmoordpogingen komen bijna vijf keer vaker voor dan onder leeftijdsgenoten. Hoe gaat u als professional of vrijwilliger met deze jongeren om?

In deze training krijgt u praktische handvatten om de weerbaarheid van deze jongeren te vergroten.

Meer informatie: neem vrijblijvend contact op met Hanneke Felten
Datum en locatie: in overleg
Prijs: op aanvraag

Inhoud

Deze training bestaat uit drie onderdelen:

Cijfers en handvatten

In het eerste deel van de training komen de laatste wetenschappelijke cijfers over LHBT-jongeren aan bod: wat zijn voor hen risicofactoren én beschermende factoren? Hierdoor krijgt u zicht op de kwetsbaarheid van LHBT-jongeren en praktische handvaten om de weerbaarheid van deze jongeren te vergroten.

Zelfmoord

In het tweede deel staat zelfmoord centraal: hoe signaleert u dit en hoe gaat u ermee om? Met deze informatie en tips kunt u zelfmoord onder jongeren op de juiste manier bespreekbaar maken.

Praktijk

Hierna worden casussen uit de praktijk behandeld, wordt geïnventariseerd naar welke organisaties LHBT-jongeren het best doorverwezen kunnen worden en de training wordt afgesloten met praktische do’s and don’ts.

Voor wie

Deze training is vooral bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers die met jongeren werken. Bijvoorbeeld van zorg- en welzijn organisaties, scholen, online hulpdiensten, internetfora of lokale (LHBT-)organisaties.

Trainer

Hanneke Felten

Kennisdossier
Trefwoorden