Zicht op effect

Algemeen

Deze introductie in effectmeting en evaluatietools helpt u aan meer zicht op het effect van uw project. U heeft prachtige doelstellingen geformuleerd, maar bereikt u die ook? Opdrachtgevers en sociale professionals willen steeds vaker antwoord op deze vragen. Maar hoe geeft u die? Effectmeting hoeft niet altijd een duur onderzoek door een extern bureau te zijn. In deze training:

  • leert u de basisbegrippen van effect- en evaluatieonderzoek te onderscheiden
  • maakt u kennis met veelgebruikte onderzoeksmethoden
  • gaat u aan de slag met methoden die je in de dagelijkse werkpraktijken kunt gebruiken om de effecten en werkzame elementen van jouw project  inzichtelijk te maken.

Meer informatie: Neem vrijblijvend contact op met Hanneke Mateman of Nada de Groot
Datum: in overleg
Locatie: incompany
Prijs: op aanvraag

Inhoud

Dagdeel 1:  De basics van evalueren

Voordat u kunt beginnen met het evalueren van een project is het belangrijk om de basics te kennen. We bespreken de belangrijkste basisbegrippen van evaluatieonderzoek. Wat is het verschil tussen output en outcome, effect en impact? Wat zijn werkzame elementen? Wanneer heeft evalueren zin en wat is het belang (voor wie) van evalueren? Na dit dagdeel weet u wat er allemaal onderzocht kan worden als u zicht wil krijgen op effecten en werkzame elementen van je aanpak. U heeft zicht op de belangrijkste onderzoeksmethoden en weet welke zich lenen voor een project. En waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een bepaalde methode of een instrument.

Dagdeel 2:  Wegwijs in evaluatie instrumenten

Een effectmeting hoeft niet altijd een duur onderzoek door een extern bureau te zijn. Movisie laat zien dat het ook mogelijk is om zelf in uw dagelijkse werk op eenvoudige wijze effecten zichtbaar te maken. We maken u wegwijs in diverse meetinstrumenten, laten zien hoe ze werken en wat ze opleveren. Na dit dagdeel kunt u zelf een goede afweging kunt maken voor een passend instrument voor uw eigen project of organisatie.

Voor wie

De training is geschikt voor alle professionals in het sociale domein. Bij voorkeur geven we de training aan bestaande teams binnen een organisatie, omdat dat een positief effect heeft op het draagvlak  voor effectmeting. Maar het is ook mogelijk om de training te geven aan professionals van verschillende organisaties.

Trainer

Hanneke Mateman, Nada de Groot