Wat betekent het VN-verdrag handicap voor gemeenten?

Dat Nederland het verdrag heeft ondertekend heeft gevolgen voor gemeenten. Gemeenten zijn sinds 2017 verplicht om in beleidsplannen aan te geven hoe zij de inclusie van inwoners met een beperking willen bevorderen. Ook moeten zij aangeven hoe zij bij het maken van beleid inwoners met een beperking betrekken. Nieuw beleid moet aansluiten bij het VN-verdrag. En al bestaande voorzieningen in een gemeente moeten geleidelijk verbeterd worden.

Veel gemeenten schrijven hun plannen op in een Lokale Inclusie Agenda (LIA). In een LIA geeft een gemeente aan hoe zij ervoor zullen zorgen dat alle inwoners, ook inwoners met een beperking, mee kunnen doen. Hierin staan concrete doelen die de gemeente wil bereiken, zoals het toegankelijk maken van gebouwen of het verbeteren van de dienstverlening aan mensen met een beperking. In dit artikel lees je over het proces van het opstellen van een LIA van twee gemeenten.

Ondanks dat veel gemeenten werken aan de inclusie van mensen met een beperking, blijkt uit onderzoek van Movisie dat mensen met een beperking uit verschillende gemeenten de uitrol van het VN-verdrag Handicap nog een onvoldoende geven.