Wat is het VN-verdrag Handicap?

Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, oftewel het VN-verdrag Handicap, is een internationaal mensenrechtenverdrag. Het verdrag beschermt en bevordert de rechten van personen met een beperking.

Het verdrag benadrukt dat mensen met een beperking recht op hebben op gelijke behandeling en gelijkwaardig meedoen aan de maatschappij. Zo moeten landen die het verdrag onderschrijven ervoor zorgen dat gebouwen en vervoer toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en dat zij kunnen deelnemen aan alledaagse activiteiten. Het VN-verdrag Handicap gaat over alle terreinen van het leven: van onderwijs, werk, zorg en toegang tot informatie.

Mensenrechten

In het VN-verdrag komen verschillende mensenrechten samen, waaronder het recht op gelijke behandeling, het recht op eigen regie en participatie en het recht op arbeid. Dit zijn bestaande mensenrechten. Het VN-verdrag moet ervoor zorgen dat mensen met een beperking toegang hebben tot deze rechten.

Bijna tweehonderd landen en supranationale instanties, zoals de Europese Unie, hebben het verdrag inmiddels ondertekend. Nederland deed dat in 2016, als een van de laatste landen. Dit betekent dat Nederland zich ertoe verbindt om de afspraken uit het verdrag te volgen. Het VN-verdrag Handicap verplicht de overheid te zorgen voor een inclusieve samenleving: een samenleving waarin iedereen mee kan doen en keuzevrijheid heeft. Autonomie, gelijkheid en participatie zijn hierbij het uitgangspunt.